Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Anna Nekrashevich, Energepic.com/Pexels

Maria Schultz

Undvik nybörjarmissarna på börsen

Intresset för börsen ökade rejält under förra året, framförallt bland unga. Att spara och investera kan vara ett bra sätt att skapa ekonomisk trygghet, eller kanske en guldkant till pensionen. Men hur undviker man de vanligaste investeringsmissarna?

Trots det ekonomiskt osäkra läget till följd av coronapandemin har intresset för börsen varit på topp. Antalet unga i åldern 21–30 år som investerade i aktier femdubblades under 2020 jämfört med året innan enligt Euroclear. Appar som underlättar handel, börsintresserade youtube-profiler och nätforum bidrar till att fler unga har fått upp ögonen för aktiehandel.

Anders Anderson, docent vid Swedish House of Finance. Foto: Henrik Skarstedt

Men lättillgängliga aktier som handlas billigt genom några knapptryck på telefonen för också med sig risker. Nya och oerfarna sparare har lättare att falla för de psykologiska fällor vi alla utsätts för. Vi pratade med Anders Anderson, docent vid Swedish House of Finance som forskat om vårt beteende när vi investerar på börsen. Vilka är egentligen de vanligaste misstagen nya investerare tenderar att göra?

 

  1. Övertro till den egna förmågan

Har du koll på vad du kan – och inte kan? För en nybörjare är det svårt att själv avgöra hur duktig man är inom ett område man ännu inte behärskar. För en okunnig investerare kan det leda till en övertro till sin egen förmåga vilket gör att det blir svårare att lära av misstag. Forskning visar att den som är dålig på något ofta tror att den presterar som genomsnittet. Det leder till att man misstolkar information, man handlar oftare än man borde och man har för dålig riskspridning.

 

  1. Lyssnar mer på bekräftande information

Varför är det så att människor loggar in för att titta på sin aktiedepå oftare när marknaden går upp än när den går ner? Kanske hänger det samman med att vi letar efter information som bekräftar det vi tror på istället för sådant som talar emot det vi satsat på. Vi vill helt enkelt inte påminnas om motgångar men söker gärna efter bekräftelse när det går bra. Det här gör att vi får svårare att värdera information och dra rätt slutsatser från tidigare beslut eftersom vi tenderar att blunda för vissa fakta.

 

  1. Satsar på ”lotteriaktier”

Högriskaktier kan kännas som en spännande och vågad chanstagning. Lite som ett lotteri. För det mesta är det dock en dålig idé där chansen att man gör en vinst är låg. Frimärksaktier kallas de aktier som har ett nominellt lågt pris, och nästan per definition en aktie som haft kraftigt sänkta förväntningar på framtida vinster. Det är för många lockande att tro på en snabb vändning eftersom aktien känns ”billig”.

 

  1. Tillgänglighetsbias

Det är lätt att lägga för mycket vikt vid den information som finns tillgänglig. Det öppnar upp för information som på något sätt sticker ut, är spektakulär eller kanske till och med inte är helt korrekt. Sociala medier gör att information sprids snabbt och ryktesspridning kan skapa snöbollseffekter av fakta som kanske egentligen inte var så viktig. Sammantaget kan informationslandskapet vara svårnavigerat, särskilt för någon som är nybörjare på börsen.

 

  1. Spekulation istället för sparande

Forskning visar att det är otroligt svårt att tajma marknaden, alltså att handla aktivt genom att försöka sälja dyrt och köpa billigt. Om man inte är systematisk, utan går in och ut ur marknaden titt som tätt är risken att man istället drar på sig onödiga kostnader och handlar vid helt fel tillfällen. Att handla kortsiktigt är mer att likna vid spekulation och det är något helt annat än långsiktigt sparande. På lång sikt är det oftast bättre att spara regelbundet än att placera stötvis. Det finns inga snabba magiska lösningar för att tjäna mycket pengar på aktier snabbt. Däremot kan den som planerar för exempelvis pensionen upptäcka att regelbundna investeringar gör stor skillnad över tid.