Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Se över ditt boende i god tid innan pensionen. Då maxar du möjligheterna till att fixa ett boende som håller hela livet. Foto: iStock

Maria Schultz

Hur vill du bo som pensionär?

Se över ditt boende i god tid innan pensionen. Då maxar du möjligheterna till att fixa ett boende som håller hela livet, och kan samtidigt i lugn och ro tänka igenom om du vill att huset eller fritidshuset ska tas över av dina barn.

När man närmar sig pensionen är det vanligt att också börja fundera på sitt boende. Det som passat bra tidigare kanske inte känns lika kul när vi tänker 20–30 år framåt i tiden. Mycket trappor, långt till mataffären, eller bara lite för stort? Och utöver det, boendekostnaden, hur hög är den i förhållande till pensionen?

Ibland finns det också fritidshus att ta med i bilden. Vissa längtar kanske efter att spendera mer tid på landet, medan andra helst av allt vill slippa…

Svårt få bolån som pensionär

För pensionärer är det svårt att ta nya bolån, därför är det bra att tänka igenom sin boendesituation i god tid. Om du tror att boendekostnaden kan komma att kännas lite hög i förhållande till pensionen kan det vara läge att köpa något mindre, eller kanske hyra istället.

– För den som bor i hus är det också viktigt att fundera igenom vilket underhåll som kommer att krävas under de närmsta åren. Finns det pengar som täcker de behoven är en fråga man behöver ställa sig själv för att sedan göra en plan, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Platser vi bott på och tagit hand om länge kan vara svåra att släppa taget om. Ibland finns det kanske också önskemål från barn om att huset eller fritidshuset ska finnas kvar i släkten. Men hur gör man om man vill ge bort ett hus till ett eller flera barn?

Arv eller gåva?

Innan du ger bort eller testamenterar en fastighet är det viktigt att tänka igenom hur det påverkar både din egen och barnens ekonomi.

– Det finns flera sätt att överlåta en fastighet men köp och gåva är de vanligaste. Ta hjälp av en jurist för att det ska bli rätt utifrån just dig och din familjs situation. Det finns både skattemässiga och arvsrättsliga konsekvenser som är viktiga att ha koll på, säger Mattias Munter.

Väljer du att sälja ditt hus för att exempelvis köpa något mindre är det bra att också vara medveten om att du behöver betala skatt om du gör en vinst.

– Att få ett stort tillskott av pengar kan också påverka möjligheten att få bostadstillägg. Samtidigt kan du förstås också ha en stor nytta av ett större kapital som kan stärka pensionen för resten av livet. Genom att placera pengarna klokt kan man leva av pengarna som pensionär samtidigt som de växer, säger Mattias Munter.