Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

PFAS är kopplade till hälsorisker, vilket drivit en våg av reglering och stämningar. nya möjligheter för företag som kan upptäcka, avlägsna och säkert hantera dessa kemikalier. Foto: iStock

Maria Schultz

PFAS: Lösning på evighetskemikalien

Regeringar och tillsynsmyndigheter har på senare tid alltmer uppmärksammat PFAS på grund av dess breda användning och motståndskraft mot nedbrytning. Och situationen är akut. Det skriver experterna Lisa Beauvilain, Johan Florén och Justin Winter på Environmental Finance.

PFAS är kopplade till hälsorisker, vilket drivit en våg av reglering och stämningar. Det uppskattas att mer än 250 miljarder dollar globalt kommer att behövas för att hantera PFAS-frågan. Det ger skapar dock nya möjligheter för företag som kan upptäcka, avlägsna och säkert hantera dessa kemikalier.

För att bekämpa den växande faran från PFAS, även känd som ”evighetskemikalien”, i våra vattenkällor kommer det alltså att bli nödvändigt att investera i nya tekniker.

PFAS är syntetiska kemikalier som använts sedan 1940-talet och finns i allt från stekpannor till brandskum och sportkläder. Deras stabilitet gör dem motståndskraftiga mot nedbrytning, men de har även kopplats till allvarliga hälsorisker.

Det har varit ett flertal rättstvister kring PFAS och det har i sin tur drivit regleringar som begränsar den framtida användningen och sätter upp mål för mycket lägre halter i offentligt dricksvatten

Det öppnar för investeringar i vattenbehandlingsteknik och innovationer för att ersätta PFAS.

Lisa Beauvilain, Johan Florén och Justin Winter delar upp möjligheterna i tre breda kategorier av tekniska lösningar på PFAS-utmaningen: upptäckt, behandling och kassering.

1. Detektion

Det är för närvarande kostsamt med exakt och tillförlitlig mätning av PFAS-nivåer i realtid. Men det finns leverantörer av avancerade spektrometrimaskiner, inklusive extremt känsliga system som kan identifiera riktade PFAS-nivåer så låga som 0,1 delar per biljon (vilket är under nivåer som anses säkra).

2. Behandling

Vattenbehandlingsprocessen kommer att vara avgörande för att fånga upp PFAS och minska nivåerna till lägre gränser. Befintliga borttagningstekniker används redan i vattenreningsverk. Det finns redan specialistleverantörer erbjuder dessa teknologier, vilket kan sänka kostnaderna jämfört med traditionella metoder. Framtiden kan även innebära ytterligare rening direkt vid kranen, vilket skulle göra det billigare och effektivare att säkerställa rent dricksvatten. Denna utveckling pekar mot innovativa lösningar för att minska PFAS i vårt dricksvatten.

3. Avfallshantering

När PFAS tas bort från vatten blir resterna ett problem som måste tas hand om säkert. Tyvärr hamnar mycket av dessa rester på deponier, där en del kan läcka ut i markvattnet. Att förstöra PFAS är ofta bättre än att bara dumpa dem, men de vanliga metoderna, som förbränning, kan orsaka miljöproblem. Forskare jobbar på nya sätt att bryta ner PFAS utan dessa nackdelar, men dessa tekniker är ännu inte redo för stor skala.

I takt med att nya lösningar för att bekämpa PFAS utvecklas, ökar behovet av att minska dessa kemikalier i vår miljö. Detta öppnar stora möjligheter för investerare som fokuserar på företag inom vattentestning och reningsinnovationer, vilket erbjuder potentiella lösningar för att eliminera ”evighetskemikalien” från vatten och jord, avslutar skribenterna.

 

  • Lisa Beauvilain är Global Head of Sustainability & Stewardship, Co-Head Sustainability Center på Impax.
  • Justin Winter är en medportföljförvaltare för Impax Water and Sustainable Infrastructure-strategier.
  • Johan Florén är kommunikations- och ESG-chef på AP7, den statliga Sjunde AP-fonden.