Vad kan investerare, politiker, inköpare och fackförbund uppnå?
Anmälan här till hybridseminarium 26 oktober 15.00-16.00
AP7 arrangerar seminarium om bristfälliga arbetsvillkor inom globala livsmedel såsom te, ris och tomater. Inom EU är ny lagstiftning på väg för att ställa högre krav på företags analys av mänskliga rättigheter i sina leverantörsled. Vad kommer EU:s nya lagstiftning om mänskliga rättigheter i leverantörsleden innebära för företag och ägare?
Lyssna till Europaparlamentsledamoten David Lega (KD), Oskar Ernerot från LO, Kristina Areskog Bjurling från Axfood och Henrik Lindholm från ETI Sweden om vad som krävs för att förbättra de mänskliga rättigheterna.
AP7 har slutfört ett treårigt temaarbete om arbetsvillkor inom gröna näringar. Livsmedel där risken för bristande arbetsförhållanden är stor längs de långa leverantörsleden, från åkrarna och risodlingarna i länder långt bort till matbutikernas hyllor. Livsmedelsproduktion ligger bakom majoriteten av barnarbete och tvångsarbete i världen. Hur vägs konsumenters förväntan på låga priser och investerares avkastningskrav mot jordbrukares arbetsvillkor och att stoppa tvångs- och barnarbete?
Välkommen till ett hybridseminarium i gränssnittet mellan kapitalmarknaden, livsmedelsbolag, fackförbund och EU. Vilken effekt kommer EU:s nya lagstiftning om Human Rights Due Diligence, HDRR, få på företagen och på finanssektorns ägarstyrning?
Välkommen till Wallenbergssalen på IVA Konferens eller följ seminariet via webbsändning.
Deltar i diskussionen gör:
- David Lega (KD), Ledamot i Europaparlamentet i utrikesutskottet samt i utskottet för mänskliga rättigheter
- Oskar Ernerot, Enhetschef för internationella frågor på LO
- Henrik Lindholm, verksamhetschef ETI Sweden
- Kristina Areskog Bjurling, hållbarhetsansvarig för varor inom Axfood
- Johan Florén, ägarstyrnings- och kommunikationschef, AP7
- Modererar diskussionen gör Mia Odabas
Bakgrunden till seminariet är AP7:s treåriga temaarbete Arbetsvillkor inom gröna näringar.