Hoppa till innehållet
ap7 logo

Tänkonomi #3 – Kan nudging göra oss till bättre beslutsfattare i matbutiken?

I Tänkonomi-poddens tredje avsnitt träffar Karin Adelsköld beteendedesignern William Hagman, universitetslektor vid Mälardalens universitet och pratar säljknep, beslutsfattande och nudging.

Om Tänkonomi: https://www.ap7.se/tankonomi/

AP7 har som ambition att informera och folkbilda om pensionssystemet och beslut kopplat till det. Tänkonomi har som ändamål att hjälpa människor att förstå sitt ekonomiska beslutsfattande bättre – och därigenom minska den ekonomiska oron som många lätt kan känna.

Rabatter, hyllplacering och smarta kundvarv ska knuffa kunderna till mer köp. Men varför fungerar dem och vad är det som påverkar våra beslut? William Hagman, psykolog och lektor i beteendedesign vid Mälardalens universitet, förklarar att det finns två olika beslutssystem som ligger till grund vid beslutsfattande.

William Hagman forskar bland annat om nudging, som handlar om att få människor att fatta det beslut som de egentligen vill fatta utan att plocka bort något av valalternativen. Men kan vi nudga oss själva för att fatta mer medvetna beslut? Enligt William handlar det om att etablera ett, så kallat, beslutsramverk för sig själv.

Det fungerar dessutom på liknande sätt vad gäller att förändra andra typer av beteenden hos oss själva. William förklarar att vi, genom nudging, kan göra det lättare för oss att spara.

– Det viktiga med sparande är att komma igång snarare än att skapa ett optimalt sparande. Spara så fort lönen kommer in på kontot, i stället för att spara i slutet av månaden. Du kan också fundera på vad du vill med ditt sparande och skapa en klar mental bild. Sätt upp ett mål och använd därefter autogiro så att sparandet sköter sig självt, ifall du skulle glömma, säger William Hagman.

Se William Hagmans lista på 5 butiksknep, läs mer och lyssna på det senaste avsnittet av Tänkonomipodden,

5 butiksknep och förklaringarna bakom

    1. Plånboksöppnare – Billiga varor precis innanför ingången
      Här vill man tidigt ge kunden känslan av en bra deal och skapa dopaminpåslag. Genom att få kunden att tidigt gå ifrån sin inköpslista ökar man sannolikheten att kunden köper fler oplanerade produkter under resten av butiksbesöket.
    2. Mängdrabatter – 3 för 1
      Här vill butiken få kunden att fokusera på vilken bra deal hen får. Köpet här och nu ska vara viktigare än hur varorna faktiskt ska användas senare.
    3. Sambandsexponering – Varorna som driver varandras försäljning
      Butiken vill hjälpa kunden att skapa associationer mellan produkterna genom att placera dem tillsammans – och hur de kan användas. Här använder man sig ofta av en produkt som kunderna redan gillar och bygger därefter hyllan med kompletterande produkter för att skapa en nästan komplett rätt.
    4. Rörig hög vs fint staplad hylla – Varor i hög driver merförsäljning
      Man väljer ogärna en produkt från en fint staplad hylla som ingen annan redan har plockat ifrån. Att leta i en oorganiserad hög ger upplevelsen av att man gör en riktigt bra deal.
    5. Plånboksstängare – Billiga varor precis intill kassorna
      Här vill butiken öka sannolikheten att kunden väljer en sista, oplanerad, vara genom en lågt prissatt produkt. Varan är ofta placerad så att den både är lätt att se och nå precis innan, eller vid, kassorna.

Inom Tänkonomi planeras flera teman under året kring beteendevetenskaplig forskning. Samtliga kommer utmana och förklara människors, ibland rationella och ibland mindre rationella, beteenden med hjälp av experter och forskare.

Om Tänkonomi: https://www.ap7.se/tankonomi/