Hoppa till innehållet
ap7 logo

Temasamtal – Hur kan pensionskapitalet bidra till klimatomställningen?

I samband med avslutandet av temat Klimatomställning genomförde vi ett samtal med fokus på finansmarknadens möjligheter att bidra till att bolag är delaktiga i klimatomställningen.  Ska fokus vara på nya gröna bolag eller som ägare jobba med gamla bolag för att de ska minska sina utsläpp?

Till det initierade samtalet bidrog Ylva Wessén, vd och koncernchef Folksam, Svante Axelsson, nationell samordnare Fossillfritt Sverige och John Hassler, nationalekonom vid Stockholms universitet tillika regeringens utredare av hur Sveriges klimatpolitik bör utvecklas baserat på EU:s nya klimatlagstiftning Fit for 55. Samtalet genomfördes av Johan Florén, chef ESG och Kommunikation AP7.

Utöver kärnfrågan hur kapitalet bäst bidrar till klimatomställningen avhandlades frågeställningar såsom samspelet med politiken och teknikutvecklingens positiva effekt.

Se hela samtalet här:

Eller lyssna på samtalet här:

Vilken roll har teknikutvecklingen för klimatomställningen?
I samtalet konstateras att klimatförnekare har förlorat trovärdighet men att klimatomställningen går för långsamt. Svante Axelsson ser dock ljuset i den snabba teknikutvecklingen och kraftigt sänkta kostnader för ny teknik inom vindkraft, batteri och solceller.

Vad förväntar sig pensionskapitalet av politikerna för klimatomställningen?
Samverkan mellan näringsliv, kapital och politiker är en grundförutsättning för att lyckas. I samtalet diskuteras vikten av att politiker och stater tar en tydlig ledarroll på inriktning av infrastruktur för att minska de politiska riskerna för klimatinvesteringar.

Varför är EU:s utsläppshandel viktigt för att få pensionskapital till klimatomställningen?
John Hassler och Svante Axelsson ser positivt på att EU har satt en tydlig klimatinriktning med Fit for 55. John Hassler beskriver hur EU:s utsläppshandelssystem fasar ut det fossila och gör det gröna lönsamt.

Men det finns utmaningar med att skapa förståelse bland folket med de positiva effekterna för Sverige och även utmaningar med trösklarna för tillstånd för nya investeringar.

Hur kan pensionskapitalet bidra till klimatomställningen?
Ylva Wessén, beskriver pensionsbolagens roll för att bidra till klimatomställningen med ett tydligt behov av aktiva kapitalägare som samarbetar och driver på omställningen hos företagen.

Bör pensionskapitalet äga mer ”bruna” bolag för att uppnå klimatomställning?
Ylva Wessén utrycker även behovet av kapitalägare som samarbetar för att bidra till de ”bruna”-bolagens omställning. Svante Axelsson menar att investerares beröringsskräck med klimatpåverkande bolag kan vara kontraproduktiv. Han framhåller att investerare som undviker gamla bolag med ett smutsigt bagage, för att istället satsa på nya fräscha gröna bolag, gör det alltför lätt för sig.

– Men det är där man ska vara. Man ska gå in i det smutsigaste av det smutsiga när det finns riktiga strategier och trovärdiga resor från det fossila, uttrycker Svante Axelsson.

Det synsättet är både Folksam och AP7 inne på. Aktiv ägarstyrning och dialog med portföljbolagen är möjligheter för långsiktiga ägare att driva ”bruna” bolag i grön riktning.

– Vi ska förändra världen och det gör vi inte genom att Folksam har en så grön portfölj som möjligt. Då bidrar vi inte till omställning utan vi måste finnas med i de företagen som har precis påbörjat sin resa, sa Ylva Wessén.

I samarbete med investerare och andra aktörer strävar AP7 efter att bidra till metodutveckling och ökad kunskap till andra investerare och bolag. AP7 har därför efter tre års arbete summerat temat i en avslutande rapport. Läs mer om temaarbetet här: tema Klimatomställning.