Hur minns vi egentligen 2017 ekonomiskt? Och vad önskar vi oss av nya året, ur samma perspektiv?
Så här svarar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza:
Hur minns du 2017 ekonomiskt?
– Sparare återvann självförtroende och storköpte aktiefonder. Vi dumpar räntefonder och undviker dyra blandfonder. Lågprisfonder slog nytt rekord och har nu 15 procent av svenskarnas fondkonton. Många rätt, kort sagt. Bakgrunden är flera år av bra börs. Även 2017 blev starka +20 i världen. Världsekonomin fick råda. Politiska beslut och centralbanker fick äntligen inte så stor inverkan som tidigare. Istället var det kalla klara siffror om världens tillväxt som lyfte börsen. Hoppas det fortsätter så.
Ja, vad önskar du dig av 2018 då?
– 2018 önskar jag mig en fortsättning. Och en lugn och jämn prisnedgång på bostäder. Ingen krasch. Sedan önskar jag mig lika tydliga räntehöjningar i västvärlden. Det som oroar mig däremot är att räntehöjningarna runt om i världen kan väcka överreaktioner på börsen. Så ett stökigare 2018 har jag ändå i planen.
I förra veckan spanade vi in digitala designtrender för 2018 och när Dagens Industri trendspanar i år gör de det med en lite längre tidshorisont, ungefär ett decennium framåt.
I början av året listade de vilka stora globala trender vi ser längre fram, bland annat:
-
Världsekonomin växer. Detta är enligt DI den största av alla megatrender och den som gör att vi faktiskt ska våga investera.
-
Asien lyfter och växer snabbast av alla kontinenter. ”Nu är det slut med att producera skräp till oss i väst. I stället är det med innovationer som Kina tar nästa steg”, skriver DI och menar att vår lärdom av detta är att det egna sparandet ska gynnas av fortsatta framgångar i Asien.
-
Vi blir fler, fetare och äldre. ”För hälso- och sjukvårdssektorn stundar gyllene tider. Värre är det för dem som ska finansiera det hela.”
-
Kvinnor tar över – och dominerar universiteten över hela världen. På Handelshögskolan i Hanoi är det exempelvis 80 procent kvinnliga studenter.
-
Robotarna styr och det gäller att hitta bolag som genom den tekniska revolutionen kan kapa kostnaderna, maxa intäkterna och investera för framtiden.
-
Dela är grejen och delningsekonomin, där resurser används mer effektivt, är värt att ta på allvar. ”Det är inte rationellt att vi spenderar en årslön på att köpa en bil som används fyra procent av tiden”, skriver DI:s analytiker.
-
Återvinning är en självklarhet och företag som jobbar med hållbarhet åt sig själva eller andra är på frammarsch.
Vi har alltså ett spännande år – och ett spännande decennium framför oss . Det finns mycket nytt att hålla ögonen på och många av trenderna vill också väldigt gott. Kanske kan en eller annan av dessa trender påverka hur du sparar framöver.
Läs också hur Pensionsmyndighetens Monica Zettervall summerar året 2017 i sin årskrönika.