När Ida Ström var 20 år flyttade hon till USA för att gå på college.
– Jag hade nog inte tänkt så mycket, mer ”jag drar så får vi se hur det blir”.
Idag – sex år senare – gör hon karriär som produktdesigner på ett startupbolag i Silicon Valley som bland annat bygger banktjänster.
Ida Ström pluggade på Berghs i Stockholm när hon nappade på ett erbjudande om ett samarbete mellan skolan och college i San Francisco.
– Jag blev helt tagen av stan, miljön och tyckte det var så roligt här, berättar Ida.
I USA studerade hon digital design och praktiserade som produktdesigner på olika techbolag – bland annat på Twitter.
Första anställningen blev på ett medicinbolag där hon skapade mjukvara för deras medicinteam, men för ett och ett halvt år sedan headhuntades hon till Mercury som bland annat bygger banktjänster för startups.
– Vi försöker bygga starka användarupplevelser, framför allt inom banking. Folk har traditionellt en dålig syn på sin bank här i USA. Sverige är mycket längre fram vad gäller finansiell teknologi. Här funkar ingenting, säger Ida.
Hon beskriver hur hon, trots att hon bott i USA i flera år nu, fortsatt måste posta sina hyrescheckar varje månad.
– Vår grundare såg hur många banker har en väldigt krånglig och komplicerad upplevelse för sina kunder och ville istället göra det enkelt för bankerna att ha mer användarvänliga tjänster som samtidigt såklart måste följa alla regler.
När Ida började i bolaget var de 110 personer – idag är de 340.
– En extrem utvecklingskurva. Och jag utvecklas jättemycket här också. Jag hade ingen finansbakgrund, hade inte ens godkänt i matte på gymnasiet, men det är otroligt kul och jag lär mig väldigt mycket.
Att flytta utomlands som hon gjort – och dessutom hamnat i hetluften i Silicon Valley är mångas dröm. Men någon strategi för att komma dit hade hon alltså inte.
– Inte alls – jag har alltid varit väldigt dålig på femårsplaner. Jag kom hit via skolan och för att kunna plugga här måste du ha ekonomisk hjälp från familj eller sparade pengar. Där har vi världens lyx i Sverige, med gratis skolgång.
Ida säger också att hon hade tur som i början kunde åka hem om somrarna och jobba ihop pengar, annars hade det inte gått.
Nu har Ida ett brett nätverk i stan och enda sättet för att lyckas med det var att:
– Ta många initiativ. Du måste höra av dig. Det kunde kännas jätteläskigt i början. Du söker och söker och undrar om någon ens sett dina mejl. Jag fick rådet att fortsätta höra av mig och ta en kaffe med folk. Du har egentligen inte så mycket val. Jag hade inte så många kompisar här så jag var tvungen att kasta mig ut – både för att få vänner och jobbnätverk. Räkna med att få hur många nej som helst, du måste bara vara okej med att bli ratad.
Men för Ida har alla kontakter gett resultat. Hon har ett nätverk nu och lanserade dessutom mentorskapsprogrammet Mind to Mind under året som ett sidoprojekt.
– När jag sökte jobb lärde jag mig mest av andra kvinnor i branschen. Vi sågs på en kaffe en timme. Många sa att de önskade en mentor – eller ville coacha andra. Jag såg bra matchningar och nu är de första mentorskapen igång.
Ida har själv en mentor i Yuan, en tjej som jobbade på Airbnb när de fick kontakt.
– Jag cyklade dit en morgon för en frukost. Det var jättespännande och jag fick veta att hon hade tänkt dra igång ett coachingprogram. Jag blev hennes testperson och när hon blev av med jobbet under pandemin bestämde hon sig för att satsa helt på att coacha andra. Jag har fått jättemycket stöd från henne, säger Ida.
Här är Idas tips för att fixa ekonomin om du vill satsa på en karriär utomlands:
- Skaffa en sjukförsäkring direkt
– Det är väldigt viktigt att ha en bra sjukförsäkring. Jag snålade i början och tog det billigaste, men så bröt jag fingret en gång och när notan kom från akuten kände jag att jag borde haft något bättre. Amerikanska sjukförsäkringar har ofta hög självrisk, så det är viktigt att kolla upp det när du väljer försäkring och budgetera utifrån den självrisken. Jag får sjukförsäkring via jobbet vilket är otroligt hjälpsamt. När du söker jobb i USA kan sjukförsäkringen de erbjuder (om det erbjuds) vara en avgörande faktor där du bör ha stenkoll på vad den innebär.
- Var beredd på att dela boende
– Hyrorna är höga här i storstäderna och du måste anpassa din livsstil efter det. Få har råd att bo själva även i vuxen ålder. I San Francisco kan du sällan hyra boende under 1 000 dollar i månaden. De flesta ligger boenden, beroende på din budget, ligger mellan 1 000 och 2 500 dollar. Det är lätt att blir lurad kring boende här då många tar ut ockerhyror eller lurar folk på deposition. Jag bodde på motell i några veckor när jag flyttade hit vilket gjorde att jag hade tid att lära känna staden och vilka områden jag ville bo i. Just nu delar jag lägenhet med en annan svensk tjej i ett område som är lite utanför stadskärnan.
- Ha en buffert
– Här i USA kan du få sparken snabbt och måste vara beredd på att gå på dagen. Framförallt i detta ekonomiska klimat som är just nu. Utifrån kan det kännas läskigt, men här är man van. Jag har en buffert på sex månadslöner så att jag klarar mig så pass länge utan jobb.
Fakta: Ida Ström
Ålder: 26 år
Bor: I San Francisco sedan sex år, uppvuxen utanför Stockholm
Gör: Blev under 2021 headhuntad som produktdesigner till Mercury, en fintech-startup, och har under 2022 även startat sitt eget mentorskapsprogram Mind to Mind (länk: https://mindtomind.cargo.site/) med mentorer från bolag som Twitter, Airbnb och Mercury
Intressen: Surfar, hunden och kollar mycket på film.
Saknar mest med Sverige: Familj och vänner
Bästa spartipset i vinter: “Handla second hand – mitt senaste köp var en ‘ugly christmas sweater’ som jag får användning för på jobbet”