Redan 2007 kom Johan Tell ut med boken ”100 sätt att rädda världen” som gavs ut i 150 000 ex och översattes till flera språk. Förlaget ville ha en uppföljare.
– Det var lite svårt när jag redan hade räddat världen i del ett, säger Johan Tell, som nu ändå ger ut en bok på samma tema – “Bättre begagnat”.
Att begagnat är ekonomiskt och miljömässigt att föredra vet vi. Men att agera och gå från ett slit och släng-samhälle har alla inte anammat. Det behövs inspiration. Och det var anledningen till att Johan Tells första bok om klimatet gavs ut, redan för 13 år sedan.
– Till skillnad från äldre miljö- och klimatböcker skulle den vara mer tillgänglig. Inga tabeller eller sifferdiagram utan en bok att bläddra i och inspireras av lite var som helst. Och den blev ju en hit i den genren. Väldigt kul att känna att en bok jag skrev gjorde lite skillnad.
Efter det har Johan Tell plockat delar ur boken och spunnit vidare till fler, totalt har han skrivit runt 30 böcker genom åren.
När det nu var dags för en ny, som på detaljnivå tipsar om hur du kan vårda och ta hand om dina prylar – allt från dina vinterhandskar till blomkrukan – var det viktigt att inte komma med pekpinnar, menar Johan, utan snarare få till en bok som gör dig glad.
– Att laga och ta hand om grejer är ju kul. Du blir otroligt nöjd med dig själv när du har lagat något. Du undersöker först vad som är sönder, hittar felet, kommer fram till en metod för att laga, lagar – och det funkar! En enorm tillfredsställelse, säger han.
5 SNABBA TILL JOHAN OM BÄTTRE BEGAGNAT
”Vårda och behåll” är en uppmaning i boken – har du någon förebild här?
– Egentligen inte, utan snarare en hel generation som förebild. Inte mina föräldrar, de var slit och släng-generation, utan generationen innan den, mina far- och morföräldrar. De slängde aldrig något som kunde användas. När vi röjde efter farmor, minns jag att vi hittade nystan av snören som hon klippt av söndriga nylonstrumpor. Man lät inget gå till spillo. Jag har tänkt lite så när jag skrev boken – att den ska vara en inspirationsbok till nästa generation.
Vad har du lärt dig av boken?
– Jag var rätt pysslig innan, men jag insåg att det fanns en hel del som jag inte heller gav mig på. Vitvaror och sånt. Under arbetet med boken gick vår gamla torktumlare sönder. Den kan jag ge mig på, tänkte jag. Blir det katastrof är det ingen fara. Torktumlare är ganska enkla maskiner visade det sig – med motor, trumma och ett värmeaggregat. Jag tittade lite där, hittade ett plasthjul som såg sönder ut. Beställde ett nytt, satte in och den funkade som ny.
Bra start-objekt att börja med?
– Trä, tycker jag. Trä är ett sånt förlåtande material. Du kan göra ganska många fel, men ändå rätta till. Det är värre med elektronik. Med trämöbler kan du bona, lacka eller måla om. Och att få en köksstol stadig och snygg kan ge en enorm tillfredsställelse.
Sak du lagat mycket?
– Cykeln. Det är en sådan begriplig maskin, i alla fall innan den blev eldriven – då började det bli för krångligt. En cykel består ungefär av 105 delar. Du kan skruva isär den och skruva ihop. Jag tycker om den.
Sak du vårdat länge?
– I vår sommarstuga har jag ett par kängor från 1989, som jag köpte för min första lön. Vårdar du ett par kängor kan de hålla i 30 år, om du byter sula då och då.
Fakta: Så lite lagar vi
34 procent av svenskarna svarar att de aldrig lagar något, samtidigt som 93 procent tycker att man borde laga och vårda sina saker mer, av ekonomiska och klimatmässiga skäl.