Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Det är viktigt att du i god tid sätter sig in i hur hög pension du kommer få och vilka val du behöver göra gällande pensionen, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank. Foto: Rawpixel.com och Swedbank

Maria Schultz

55-åringar vet inte hur de ska ta ut sin tjänstepension

Ett av livets viktigaste val verkar vara svårgreppbart. Enligt en ny undersökning vet inte 35 procent över 55 år hur de ska ta ut sin tjänstepension. Om den ska vara livsvarig eller tidsbegränsad. Undersökningen har gjorts av Swedbank genom Sifo.

Den grupp som är är mest tveksam är kvinnor. 44 procent vet inte hur de ska ta ut sin tjänstepension, medan 26 procent av männen känner detsamma.

–  Det är viktigt att du i god tid sätter sig in i hur hög pension du kommer få och vilka val du behöver göra gällande pensionen. På minpension.se kan du logga in och se hela din pension, även tjänstepensionen. Där kan du också se vilken uttagsperiod som är förval på din tjänstepension och vilken aktör som förvaltar den, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

Du kan göra val både när det gäller tjänstepension och allmän pension. Allmänna pensionen betalas ut hela livet och du kan välja hur mycket du vill ta ut. Du vill kanske jobbar vidare trots pension och behöver inte ta ut mer än 50 eller 75 procent, då är det möjligt. Du kan även pausa allmänna pensionen.

Men när det gäller tjänstepensionen måste du göra ett val. Antingen väljer du ett tidsbestämt uttag på till exempel fem eller tio år, eller så väljer du att ta ut den hela livet. tar man fem eller tio år blir månadsbeloppet högre, väljer man livsvarigt blir det självklart lägre.

–  Oavsett vilket val du gör för din tjänstepension, tidsbegränsat eller livsvarigt uttag, behöver du förstå effekten av valet du gör. Har du flera olika tjänstepensioner kan du välja olika uttagstid för dem, på så sätt kan du ha en något högre pension i början av din pensionärstid men också en trygghet i din ekonomi hela livet, säger Madelén Falkenhäll.

Det är viktigt att förstå att en livsvarig utbetalning av tjänstepensionen innebär trygghet om man vill få en överblick på sin ekonomi hela livet. Vi lever idag mycket längre än förut. Väljer man då ett tidsbegränsat uttag blir pensionsutbetalningen väldigt höga under fem eller tio år. Men efter de där åren kan de ekonomiska förutsättningarna få sig en rejäl chock och bli en otrevlig överraskning. Allt handlar om att kunna planera sitt liv och sin ekonomi.

Har man til exempel en hög tjänstepension och väljer att ta ut den på fem år kommer den totala pensionen överstiga slutlönen, det vill säga man har högre inkomst som pensionär än när man arbetade. Men när de fem åren har gått så sjunker pensionen rejält, till 40-50 procent av slutlönen.

– För en grundskollärare som väljer att ta ut sin tjänstepension på fem år sjunker pensionen efter skatt med över 17 000 kronor från en dag till en annan när de fem åren har gått. För en butiksanställd sjunker den med knappt 9 000 kronor efter skatt. Var och en ska göra sina egna val, men det är viktigt att veta vilken effekt valen får. Ta i god tid reda på vilken uttagsperiod som är förval på din tjänstepension och ändra om du vill det, säger Madelén Falkenhäll.

 

Så här kan du tänka när det är dags att ta ut pensionen – tips från Swedbank

  • Gå in på minpension.se och gör din pensionsprognos. Där kan du även se hur pensionen påverkas utifrån om du tar ut din tjänstepension under några år eller livsvarigt.
  • Hör av dig i god tid till Pensionsmyndigheten för din allmänna pension och till de som förvaltar din tjänstepension för uttag av den.
  • Tar du ut tjänstepension under några begränsade år blir pensionen högre, men sjunker sedan från en dag till en annan.
  • Vill du veta hur hög pension du kommer ha resten av livet är livsvarigt uttag av tjänstepension att föredra. Men då blir månadsbeloppet lägre jämfört med om du tar ut under några få år.
  • Får du tjänstepension från flera olika håll kan du ta någon under tidsbegränsad tid och någon eller några livsvarigt.
  • När väl utbetalningen av din tjänstepension har börjat kan du inte ändra.
  • Se över om du har eller vill ha efterlevandeskydd på din tjänstepension. Tänk då på att pensionen blir lägre.

 

Så här funkar det – pensionssystemet

  • Den dag du går i pension får du pension från flera håll. Det är dels allmän pension (inkomstpension och premiepension), dels tjänstepension som de flesta har, samt ett eventuellt privat sparande till pension.
  • Hur hög din pension blir beror på din totala livsinkomst, och livsinkomsten beror i sin tur på inkomst och antal år i arbete. Högre inkomst och fler år i arbete ger alltså en högre pension. Varje år som du av olika anledningar inte arbetar² påverkar pensionen negativt. Detsamma gäller för längre perioder av deltidsarbete, då blir avsättningen lägre och så också den slutliga pensionen.
  • Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen som du själv kan påverka, detsamma gäller för de flesta tjänstepensionsavsättningar. Du kan själv välja hur den ska placeras. Premiepension, tjänstepension och ett eget sparande till pension är långsiktigt sparande. Sparar du långsiktigt behöver du inte vara alltför rädd för att spara i fonder med lite högre risk, då ökar sannolikheten att pengarna växer lite mer. När du närmar dig pensionsåldern kan det vara klokt att minska risken i dina placeringar.