Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

8 saker som kan förbättra din ekonomi

Är du permitterad, varslad – eller hemma av andra skäl? Framtiden, och ekonomin, känns osäker. Ta en arbetsdag för att samla tankarna, hitta ny inspiration och ta kontroll över din ekonomi. Kanske finns nästa möjlighet närmare än du tror. Följ schemat och låt idéerna flöda.

Kl 8 – 9: Gå igenom dina fasta kostnader
Gör en lista – el, telefon, försäkringar, hyra och abonnemang som streamingtjänster och andra appar. Dra ner på det som inte är nödvändigt och ring till de leverantörer som är kvar. Berätta om din situation och fråga om det finns utrymme att förhandla om avgiften.

Kl 9 – 10: Fixa ett cv
Har du redan ett färdigt cv – gå igenom och kontrollera att det är uppdaterat och ser snyggt ut. Annars är det läge att skriva ett.

Kl 10 – 10.15: kafferast
Underskatta aldrig vad en kopp kaffe kan göra för kreativiteten.

Kl 10.15 – 11.15: Fundera över alternativa karriärvägar
Finns det jobb du hade kunnat söka redan i dag utan någon vidareutbildning? Och på längre sikt, går det att komplettera med en kortare utbildning som öppnar upp helt nya möjligheter? Lista tre områden du hade kunnat tänka dig att testa och undersök hur du i så fall ska gå tillväga.

Kl 11.15 – 12: Dags för lunchrast!
Finns det rester i kylen kvar från igår?

Kl 12 – 13: Sälj saker för att fylla på kassan
Kolla igenom förråden. Finns det saker som bara ligger och samlar damm? Lägg upp grejer du inte behöver på en försäljningssajt som Blocket eller Tradera eller Facebook marketplace. Bra sätt att få in lite extra pengar här och nu. Har du lån med höga räntor? Använd pengarna från försäljningen till att betala av de lånen.

Kl 13 – 14: Hjälp en vän
Det är många som nu står inför osäkra ekonomiska tider. Kan du hjälpa någon i din närhet som har behov av det? Kanske kan du förmedla en användbar kontakt, hjälpa till att läsa igenom cv och personligt brev – eller bara slå en signal och visa att du finns där om din vän behöver prata.

Kl 14 – 15: Budgetera
Nu är det dags att verkligen ta i med hårdhandskarna. Gör en krisbudget som tar dig igenom den tuffaste perioden. För att du ska kunna sova gott kan det vara skönt att skaffa sig benkoll på utgifterna. Blunda inte för situationen. Gå igenom dina utgifter några månader bakåt i tiden. Skär ner på allt som inte är nödvändigt. Kanske kommer du inte att behöva strama åt fullt så mycket – det viktiga i övningen är att utmana dig själv för att förstå din miniminivå av pengar som måste in varje månad. Kanske är det mindre än du tror?

Kl 15 – 16: Promenera eller spring en runda!
Fysisk aktivitet och att vistas utomhus är ett utmärkt sätt att koppla bort och fylla på energidepåerna. Det blir extra viktigt i perioder av oro i omvärlden. Forskning visar också att en positiv effekt av träning är ökad kreativitet i en till två timmar – om du springer i minst en halvtimme.

Kl 16 – 17: Nästa steg
Sätt ett mål för de kommande veckorna. Passa på nu när kreativiteten är på topp – sätt ett mål för de kommande veckorna. Vad är viktigast att du går vidare med av det du gjort under dagen? Kanske söka ett nytt jobb, utbildning eller göra en storrensning och sälja av allt som finns i förråden.