Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

80-talist? Här är fyra pensionstips

Förr i tiden var livet ganska enkelt, i alla fall om vi talar om pensionen. Så ett varningens finger när det gäller råd från mamma och pappa, eller äldre generationer. Det skiljer sig nämligen ganska markant mellan de olika åldersgrupperna.

Tittar vi på de gamla pensionerna (ATP och Tilläggspension) så skulle man ju jobba 30 år och sedan tog man 60-65 procent av de 15 bästa inkomståren och det innebar att man fick ungefär lika mycket pension som den lön man hade. Så ser det ju inte riktigt ut idag, därför ska man utgå från sin egen situation.

Åldersspannet 80-talisterna befinner sig i är mellan 29–39 år, en del har precis börjat jobba, andra har kanske arbetat länge. En klar trend bland de här generationerna är att de har kommit in sent på abetsmarknaden. Genomsnittet ligger faktiskt på 27 år. Det är sent med tanke på att de missat ett antal år för intjäning av både tjänstepension och allmän pension. Oftast har det att göra med sabbatsår och längre universitetsstudier.

Dessutom lever 80-talisterna i en mer otrygg tillvaro med en instabil arbetsmarknad där anställningsformer som frilansare, projektanställningar och tillfälliga gig är mer vanligt.

Som 30-åring är man kanske inte benägen att tänka på sin pension, men där bör man tänka om.
Ta istället tillvara på att du är ung. Tiden är onekligen på ens sida och det finns gott om tid att göra smarta val.

En rapport gjord på uppdrag av Finansinspektionen visar att 79 procent av de mellan 30–39 år gamla har någon form av långsiktigt sparande. Samtidigt visar en annan rapport från Swedbank att endast 38 procent av personer mellan 25–34 år sparar till pensionen. När det gäller personer mellan 35-44 år är andelen som sparar högre men fortfarande endast 65 procent.

År 2020 kommer 50 procent av arbetsmarknaden att domineras av personer födda 1980-2000.

Ett annat kännetecken för millenials, som 80-talisterna också kallas, är att de inte är så värst intresserade av guldklockor. De vill istället ha ett flexibelt arbetsliv där de har möjlighet att jobba på distans. Det är inte timmarna på jobbet viktigast för millenials, det är friheten att kunna jobba var som helst, när som helst. Det i sig har gett upphov till en helt ny arbetsmarknad som kallas gigekonomi

Det låter kanske härligt men det kan ge långtgående konsekvenser. Som 20-30-åring är pensionen kanske inte det man prioriterar och det krävs ett större grepp kring den egna pensionen om man väljer att giga, köra frilans eller projektanställning. För oftast får man ingen tjänstepension då. Ta till exempel en IT-konsult som inte har tjänstepension, den personen går miste om i snitt 1,8 miljoner i disponibel pensionsinkomst.

Så vad kan man då göra?

1. Intressera dig för din pension
Gå in på Minpension.se och kolla din situation. Där kan du själv ställa in prognosen och se vad det innebär om du jobbar tills du blir 68 år eller om du väljer att gå tidigare. Då kan du också snabbt agera och besluta hur du ska ta dig an ditt sparande.

2. Se till att du har tjänstepension
Om du inte har tjänstepension se till att ta upp det med din arbetsgivare. Det handlar om mycket pengar för din framtid; 4,5 procent av lön upp till 40 250 kronor (2019) sätts av till din tjänstepension.

3. Välj fonder med hög risk och låga avgifter
Eftersom du har en lång placeringshorisont är det smart at ha en högre risk. Det betyder det enkelt att du ska ha större andel aktier i ditt fondsparande ju fler år du har kvar till pension – och mer räntor eller annat mindre riskfyllt sparande ju närmare du kommer pensionsåldern.

4. Se över ditt efterlevandeskydd
Det är viktigt att se över efterlevandeskyddet om olyckan är framme. När det gäller tjänstepensionen är det oftast ikryssat som ett förval och det kan ju vara onödigt om man lever ensam. Det leder istället till att många individer betalar för en försäkring de inte behöver till priset av att de samtidigt sänker sin egen pension. Skyddet kan minska din pension med upp till sex procent, enligt en rapport från Pensionsmyndigheten.
Oftast behöver man ett större efterlevandeskydd när barnen är små. När barnen flyttat ut kanske man klarar sig på ett mindre efterlevandeskydd och istället lägger mer av sin premie på sin pension.

Med inspiration från:

#minPensionsPodden
Pensionsmyndigheten