Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Så här förbereder du dig mentalt på att bli pensionär. Foto: iStock

Maria Schultz

Är du redo att bli pensionär?

Det kan vara en stor omställning att gå från upptagen och schemalagd, till ett liv med friare ramar. Så här förbereder du dig mentalt.

Kanske börjar tankarna på pensionen dyka upp redan någonstans i 50-årsåldern. Plötsligt har det som hela livet verkat så avlägset börjat närma sig. Fånga upp tankarna direkt och börja förbereda dig så ökar sannolikheten att du får en bra övergång in i pensionärslivet.

De praktiska bitarna, som pensionen och boendesituationen, finns mycket tips och råd kring för att lösa så bra som möjligt. Ofta går det också att få bra hjälp av sin arbetsgivare med pensionen. Men den mentala omställningen är i många fall stor, och svårare att greppa.

Vad brinner du för?

Oftast är det enklast att börja gräva där man står. Vad tycker du är roligt och meningsfullt att hålla på med idag? Går det att fortsätta och kanske vidareutveckla den aktiviteten som pensionär? Studier visar att de allra flesta faktiskt känner sig mer tillfreds med livet efter pensionen. Även om det känns svårt innan, så verkar det alltså som att det oftast går bra att hitta rätt i den nya tillvaron.

Föreningar, frivilligorganisationer och andra sociala sammanhang som hänger ihop med ditt intresse kan vara ett sätt att engagera sig och hitta ny meningsfullhet. För den som har barnbarn kan också pensioneringen erbjuda en möjlighet att kunna hjälpa till mer. Kanske kan engagemang i barnbarn också vara ett fint sätt att samtidigt knyta starkare band till de egna barnen?

Separation från yrkeslivet

Ett sätt att underlätta övergången till pensionär är att få till en bra överlämning på jobbet. Beroende på ditt yrke kan det se väldigt olika ut. För vissa är det bra att börja flera år innan pensionen för att hinna fånga upp all den kunskap som byggts upp under ett yrkesliv.

Att själv ha inflytande över på vilket sätt och när pensionen ska ske är ofta skönt.  Genom att gradvis trappa ner på arbetet kan också övergången underlättas. Möjligheterna nuförtiden är goda att fortsätta jobba deltid ett tag, det kan vara ett bra sätt att vänja sig. Sakta kan andra uppgifter successivt ta större plats, och när pensioneringen faktiskt sker blir det inte lika abrupt.

Tänk på det här:

– Fundera över när och hur du vill gå i pension?

– Hur vill du organisera din överlämning?

– Vilka aktiviteter vill du ägna dig åt som pensionär?

Vill du läsa mer?

I boken ”Planera för pensionen” av Mart Jürisoo och Georg Uggelberg får du mer tips kring hur du kan förbereda dig inför livet som pensionär.