Tänk om bakterier kommer att bli källan till ljus, värme och all tänkbar energi. Svenska forskare vid Lunds Universitet har gjort ett genombrott när det handlar om förståelsen för den ström som bakterien kan ge upphov till utanför sin egen cell, så kallad extracellulär elektrontransport hos bakterier. Studie har nu publicerats i Advanced Energy Materials.
Under flera års tid har forskare försökt fånga in den ström som bakterierna skapar vid sin ämnesomsättning, men själva strömöverföringen från bakterie till elektrod har inte gett några bra resultat.
Men nu har forskare vid Lunds Universitet lyckats konstruera en effektivare strömöverföring och plötsligt har intresset för bakterier som en möjlig källa till energi ökat.
– Denna studie är ett genombrott i förståelsen för extracellulär elektrontransport hos bakterier, säger Lo Gorton, kemiprofessor vid Lunds universitet.
Anledningen till att upptäckten är så intressant beror på att bakterier kan hittas i alla ekosystem på jorden, i varma källor, bland radioaktivt avfall, i havsvatten och i jordskorpan – överrallt. Att kunna använda bakterier som energikälla får därför en stor betydelse då de kan överleva i både extrem kyla, värme och en del även i vakuum.