Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Inflationen påverkar alla, men det är ensamhushållet som bor i stan som är en inflationsvinnare, enligt Länsförsäkringars undersökning. Foto: iStock, Länsförsäkringar

Maria Schultz

Billigare med krogkväll än myskväll

Länsförsäkringar har kollat hur inflationen påverkar olika typhushåll med olika sätt att konsumera. Därefter har de räknat ut deras ”inflationskorg”. Och man kom fram till en intressant slutsats. Inflationen påverkar alla, men det är ensamhushållet som bor i stan som är en inflationsvinnare.

Det handlar naturligtvis om vad man väljer att lägga pengarna på, men man skulle ju kunna tro att första familjen, som Länsförsäkringar valt att kalla ”mysiga hemmakvällar” skulle kunna tjäna in mer på att de inte går ut på krogen, käkar på restaurang och shoppar. Så är alltså inte fallet. Utan här står alltså hushållet ”shopping och uteliv” som vinnare.

Vad beror då detta på? Första typhushållet består av fyra personer – två vuxna och två barn. Barn växer och behöver kläder. Dessutom gillar familjen att laga god mat och barnen ska köras till olika aktiviteter. Familjen har en personlig inflation som ligger ganska nära, men något högre än, den officiella inflationen, 11,7 procent. Den högsta kostnaden blir alltså boende, livsmedel och hushållsvaror som drivit upp deras inflation något högre än den officiella inflationen.

Det andra hushållet ”shopping och uteliv” är ett typhushåll för en person som bor ensam i en lägenhet i stan. Hen käkar gärna ute, använder sin cykel för att ta sig runt, åker sällan med kollektivtrafik, snusar, går på AW med mera. Det här hushållet har en lägre inflation på 7,3 och är alltså lägre än den officiella.

Största skillnaden mellan de två hushållen är att alkohol och tobak, telekommunikationer och klädinköp till partykvällarna inte har haft samma prisökningstakt som exempelvis mat och boende haft.

– Den som vill skulle rent teoretiskt kunna anpassa sin ekonomi utefter prisökningarna, där det är möjligt. Det är då bra att veta i vilka respektive kategorier man har sina största utgifter. De flesta banker har idag en kategoriseringstjänst som automatiskt kategoriserar dina utgifter i olika kategorier. Försök att göra de största anpassningarna i de kategorier som ökat mest i pris under året, som till exempel boendeutgiften och livsmedel och alkoholhaltiga drycker, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.