Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Privat, iStock

Maria Schultz

Budgetfröken peppar dig till en bättre ekonomi

Hon heter Budgetfröken på Instagram och är just det – en lärare med stenkoll på budgetar. Karin Lundin har drygt 14 000 följare och ger här sina bästa tips för dig som vill ha bättre koll på din privatekonomi.

Tänk dig att ha en Budgetfröken som riktig lärare. Det är verkligheten för alla mellanstadieelever på skolan i Norduppland där Karin Lundin jobbar.

Men hon finns alltså även på Instagram där hon peppar följare till en smartare och bättre ekonomi. 

– Det började med att jag själv saknade vardagsekonomiska tips som tilltalade mig. Det var väldigt mycket fokus på pengamaskiner, investeringar och aktier när jag letade på Instagram. Jag kunde inte relatera till det. Ett alternativ var Konsumentverkets hemsida. Absolut tydligt och bra, men jag ville ha mer pepp och inspiration, säger Karin.

Så i oktober 2019 startade hon kontot och har numera drygt 14 000 följare. Hon vill inte använda pekpinnar utan mest beskriva hur hon själv gör, på ett tydligt sätt.

Hon har också sett ett större behov av ekonomitips och därför startat kurser kring privatekonomi. Lärarjobbet har hon numera på deltid.

– Jag såg behovet av kurserna genom alla DM, mejl och faktiskt en del telefonsamtal där samma frågor ställdes. “Hur sjutton gör jag om jag vill få koll på min privatekonomi?” Medvetenheten kring sin ekonomi har blivit så mycket större.

För Karin är det viktigt att vara konkret. Det märks i hennes flöde där hon delar med sig av sina privata budgetar. Vissa frågor om budgetar som hon får är vanligare än andra. Här är de topp-tre-vanligaste:

  1. Hur kommer jag igång?
  2. Vad ska jag välja: Betala av på kreditkort eller spara?
  3. Hur börjar jag med ett stabilt sparande?

Fråga ett är såklart väldigt bred – hur du kommer igång med budgetar och ekonomi.

– Att bara tänka i dessa banor gör att du redan är igång. Och rent konkret – ja, då måste du faktiskt börja göra det jobbiga jobbet. Att få koll på sin ekonomi handlar om att ta reda på vart dina pengar tar vägen. Ta ut ett kontoutdrag eller skriv ned alla dina inköp under en månad eller två, säger Karin.

När folk höftar om exempelvis sina matkostnader är de oftast mycket högre än vad folk gissar.

– Steg ett handlar helt enkelt om att se ditt utgångsläge: Hur mycket pengar kommer in varje månad och hur mycket går ut?

När det gäller frågan om att betala av på kreditkort eller spara är Karins svar tydligt:

– Betala av och sluta använda kreditkort. Det är jättesvårt om du har byggt upp hela din ekonomi på kreditkortsfakturor som du ska betala i slutet av månaden, men du måste bromsa – och bromsa i båda ändar.

När du väl ska starta ett sparande, tycker Karin Lundin att du ska börja i det lilla:

– Vifta inte undan 200 kronor som kanske blir över en månad. Det är viktigt att börja och nyckeln är att bromsa din konsumtion och inte röra ditt sparande, säger hon.

Det här är Budgetfröken

Namn: Karin Lundin
Bor: Uppsala
Ålder: 47 år
Gör: Egen företagare, håller kurser och inspirerar kring en hållbar vardagsekonomi och är mellanstadielärare på skola i Norduppland

Budgetfrökens mest gillade inlägg

  1. Billig mat och billigt bröd. Rena recept faktiskt – vad du sparar på att baka ditt eget bröd. 
  2. Spartips rent generellt. Ofta hur jag själv gör. 
  3. Hur du minskar dina matkostnader. 

Budgetfrökens fem bästa budgettips

1) Ta reda på ditt utgångsläge
– Se vilka inköp och kostnader du har under en månad eller två. Du måste ta reda på hur mycket pengar du får in varje månad och hur mycket du konsumerar.

2) Gör en väldigt enkel budget
– Här tappar man en del, de storknar av ordet budget. Men tänk då istället att du ska göra en enkel plan för din ekonomi. Då kan det kännas lättare.

3) Planera dina inköp
– Här beror det såklart på vilken nivå du är på. Om du behöver komma igång kan det handla om att planera dina matinköp. Gör en veckomatsedel. Se över vilka inköp du verkligen måste göra i övrigt under en månad. Sällan är det en ny outfit. 

4) Spara till kommande kostnader
– Jag kallar det målsparande och räknar här in jul och födelsedagar. Semester sparar folk till, men tänker inte på jul och födelsedagar som blir plötsliga, stora kostnader. Börja med julsparandet redan i januari.

5) Handla aldrig för pengar du inte har
– Jätteviktigt, och kopplat till att inte använda kreditkort.