Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Har du hört talas om Pilotskolan? Vi tog ett snack med Frida Bratt om fördelar och nackdelar. Foto: Pixabay/Nordnet

Maria Schultz

Därför ska du ha koll på hur börsbolagens vd:ar investerar

Har du investerat i aktier kanske du också hört talas om begreppet pilotskolan? Men har du koll på vad pilotskolan egentligen betyder?

Jo, teorin handlar om att man liknar vd och andra ledande chefer i ett företag vid piloter i ett flygplan. En pilot har incitament att göra sitt allra bästa för en säker och smidig flygresa – hen befinner sig ju själv på planet och drabbas därför på samma sätt som passagerarna om planet skulle råka ut för något. På samma sätt sitter vd och andra ledande personer i ett företag i samma sits som alla aktieägare – om de också själva har investerat pengar i det företag de styr.

Pilotskolan handlar alltså om att hitta de företag där ledningen själva investerar och på så sätt delar risken med alla oss andra aktieägare. Förhoppningen är att vd:n och andra toppchefer kanske anstränger sig lite extra för att företaget ska leverera.

– Den här teorin är lätt att förstå. Det är rimligt att den vd som har ett stort eget ägande i aktien kommer att jobba hårt för företaget. På samma sätt är det en varningsflagg om vd och andra nyckelpersoner inte äger aktier, eller äger mycket få aktier. Då skapas ett trovärdighetsproblem. Tar inte ledningen någon ekonomisk risk alls bör nog inte heller sparare göra det med sina pengar, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Hur mycket är tillräckligt?

Hur mycket behöver då nyckelpersonerna i ett företag ha investerat för att det ska betyda något? Det finns ingen exakt siffra utan vad som är tillräckligt för att göra skillnad varierar beroende på situationen för varje enskild person, men ett riktmärke kan vara att man bör komma upp i ungefär minst en årslön.

– Det är en balansgång. Om en vd har ett väldigt stort ägande i ett litet företag blir personens betydelse för företaget också väldigt stor. Det kan leda till att vd:n exempelvis blir svår att ersätta om det skulle behövas utan att marknaden skickar ned aktiekursen. Hur stor betydelse en person har för ett företag beror givetvis också på andra faktorer så som skicklighet och företagskultur – men det kan ändå bli riskfyllt och svårersatt om vd:n blir ”större” än företaget, säger Frida Bratt.

Ett svenskt framgångsexempel

Ett exempel på en framgångsrik svensk ”aktiepilot” är Melker Schörling. Han var under lång tid både storägare och vd i Securitas – som under hans ledarskap utvecklades till en storaktör – samtidigt som värdet på aktierna mångfaldigades.

– Genom historien har vi sett många företagsledare med stort eget ägande som tagit sina företag till nya nivåer. Jag tycker att verkligheten talar för att teorin om pilotskolan stämmer, säger Frida Bratt.