Regnskogen Amazonas kan riskera att torka ut snabbare än vad forskarna tidigare har trott. Det så kallade tröskelvärdet kan ha överskridits vilket innebär att Amazonas kan få ett savannliknande ekossystem.
Det är i en ny studie i Nature Communications som baseras på datormodeller och dataanalys som man fått fram siffrorna.
– I cirka 40 procent av Amazonas är nederbörden nu på en nivå där skogen skulle kunna bli antingen regnskog eller savann, enligt våra resultat, säger huvudförfattare Arie Staal, tidigare forskare vid Stockholm Resilience Centre och Copernicus Institute of Utrecht University.
De resultat som framkommit är både oroande och anmärkningsvärda eftersom att delar av Amazonas för närvarande får mindre regn än tidigare och det är en trend som förvärrats på grund av ökade utsläpp av växthusgaser.
Staal Och hans kolleger fokuserade på stabiliteten i tropiska regnskogar i Amerika, Afrika, Asien och Oceanien, samt undersökt hur regnskogarna reagerar på förändrad nederbörd. Och för att få fram reslutaten utgick de från två olika perspektiv:
1. Vad händer om alla skogar i tropikerna försvinner, var skulle de växa tillbaka?
2. Och tvärtom: Vad skulle hända om regnskogar skulle täcka hela jordens tropiska områden
- Man körde simuleringar i tropikerna över Afrika, Amerika, Asien och Australien. På så vis såg man skogar växa fram över tid i modellerna. Detta gjorde det möjligt för dem att utforska minsta möjliga skogstäckning för alla regioner.
- Sedan körde man modellerna en andra gång, den här gången i en värld där regnskogar helt täckte de tropiska regionerna på jorden. Detta är ett instabilt scenario eftersom det på många ställen inte finns tillräckligt med nederbörd för att upprätthålla en regnskog. På många ställen krympte skogarna tillbaka på grund av fuktbrist.
- Slutligen undersökte forskarna vad som händer om utsläppen fortsätter att öka detta århundrade. Man utgick från ett mycket högt utsläppsscenario som också används av FN:s panel för klimatförändringar (IPCC).
– Vi förstår nu att regnskogarna på alla kontinenter är extremt känsliga för globala förändringar och att de otroligt snabbt kan förlora sin anpassningsförmåga. När de väl är borta kommer det att ta årtionden innan de återhämtat sig till sitt ursprungliga tillstånd. Och med tanke på att regnskogar är värdar för majoriteten av alla globala arter kommer allt detta att förloras för alltid, säger medförfattaren Ingo Fetzer.