Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Digital version efter döden – ny verklighet

Det låter otroligt men redan om 30 år räknar teknologier som AI, augmented reality, 3D-avatar teknologi med att kunna ge liv åt de döda. Vi talar naturligtvis inte om att återuppväcka de döda på riktigt, men inte långt ifrån.  

Redan idag kan vi med hjälp av enkla saker som hur vi går, talar, låter, rör oss med mera skapa digitala kopior, men i framtiden kan den information vi lagrat också skapa digitala avatarer. 

Vi har redan sett digitala revolutioner. Till exempel i april 2012 fick besökarna på musikfestivalen Coachella minst sagt en episk show av Dr Dre när han drog ihop hip hop-eliten från de senaste 20 åren. Alla var med även den framlidne rapparen Tupac Shakur – i form av ett hologram.  

Publiken blev helt galen och medierna skrev om det över hela världen och undrade hur det var möjligt? Det var ett virtuellt grepp, helt datorgenererat med exakta rörelser och manéer likt de Tupac gjorde när han levde. 

För många kanske det här är en besvikelse jämfört med löftet om att vi ska kunna ladda ner hela vårt medvetande i ett moln och leva vidare i maskiner, men just den här möjligheten ligger närmare i tid och de första stegen har redan tagits.  

När Eugenia Kyuda, en av grundarna till startup-bolaget Luka, förlorade sin vän i en bilolycka bestämde hon sig för att använda meddelandehistoriken dem emellan och skapa en AI-bot av vännen.
Journalisten och amatör-kodaren James Vlahos tog till ännu extremare åtgärder när hans far låg för döden och gjorde djupintervjuer så att han kunde skapa en digital klon av honom. 

Nu har inte alla möjligheten att göra en egen avatar, men då finns företaget Eterni.me. Genom att samla in all information som finns digitalt skapar de en bot som man kan chatta med via företagets app. Just nu kör man bara en privat beta-version, men med 40.000 på väntelistan finns det helt klart en marknad. 

Den stora frågan är ändå om det här är till någon tröst eller bara läskigt? För hur positivt är det att kunna interagera med någon som inte finns rent fysiskt längre? Att sörja är en process i sig och möjligheten att kunna gå vidare med sitt liv skulle troligtvis bli svår, nästintill omöjlig. 

En fördel med samma teknik är att kunna bevara kunskap och expertis inom olika områden.
Entreprenören och forskaren Hossein Rahnama hjälper just nu en CEO på ett stort finansbolag att fortsätta leva vidare i form av en digital avatar. CEO:n vill bidra med kunskap till sina framtida efterträdare. Enligt Rahnama är det här inget man behöver vara död för att göra utan det kan vara en tillgång att kunna ge råd till vem som helst som behöver det, när som helst på dygnet.  

För vem skulle inte vilja kunna fråga chefen om råd på alla dygnets timmar, utan att behöva lyfta på luren och ringa honom?  

Det finns fortfarande många hinder på vägen, men det är inte längre bara science fiction.  

Happy Friday!