Det här med sparande kan ju tyckas enkelt. Experternas råd är ”Sätt av tio procent av din lön i ett långsiktigt sparande direkt när den kommer in på kontot”, det låter toppen! Du behöver inte ens föra över pengarna själv, det smartaste är att låta det gå via autogiro den 26:e varje månad. Enkelt!
Vi blir överösta med goda råd men ändå är sparande svårt och det är få som lyckas spara ihop ett större kapital, något som stressar många. Men vad är egentligen problemet? Mycket beror faktiskt på vår latmask till hjärna. För ett par veckor skrev vi om hur vi undviker pengastress och kognitionsvetaren och sparpsykologen Elin Helander, gav några konkreta tips och råd.
I hennes nya bok ”Hjärnkoll på pengar” skriver hon,
Många saker som hjärnan är designad att göra går stick i stäv med att hantera pengar på ett bra sätt.
Detta resulterar i att hjärnan ofta sätter krokben för oss när vi försöker ta beslut som är bra för vår ekonomi.
Elin menar att själva grundproblemet varför det kan vara så svårt att spara pengar ofta glöms bort. För det är nämligen vår hjärna som är ”boven”. Den får oss att agera impulsivt, att köpa dyrare saker än vad vi hade tänkt och den får oss att tänka kortsiktigt fast vi vet att vi också behöver tänka långsiktigt.
I boken tar hon upp att anledningen till varför det är så svårt att spara pengar egentligen handlar om att vår hjärna är designad till att,
- Söka efter snabba belöningar
- Se till att vi spar på energi
- Lösa problem här och nu
Medan sparande handlar om,
- Uppskjuten belöning
- ”Uppoffring”, att inte alltid ta den enkla vägen
- Långsiktigt tänkande
Här krockar det såklart. Så vad händer i hjärnan när vi blir stressade över pengar och tappar kontroll över vår ekonomi och sparande?
Jo, om det är något vi känner är motigt eller svårt drabbas vi lätt av uppskjutarbeteende. Det som händer är att det uppstår en negativ känsla inför uppgiften och vår belöningsjunkie till hjärna gillar inte sådant. Den föreslår istället saker som är roligare och lättare att göra. Såsom att kolla Instagram, fika, titta på teve med mera.
Och vad händer med vår ekonomiska stress då? Jo, den blir såklart större. Samma sak kan många känna inför pensionen. Pension känns ogreppbar och svår, dessutom ligger den för långt fram i tiden. Då är det mycket smidigare och lättillgängligt att titta på vad folk har lagt upp på Instagram istället för att fundera på hur mycket jag behöver spara till min pension.
Den ökande ångesten när vi undviker att ta tag i vår ekonomi gör att vi undviker det ännu mer. Vi befinner oss då i den omtalade onda cirkeln.
Men! Det finns såklart knep att ta till, för att slippa både pengastress och pensionsångest. För att ändra på vår ekonomi måste vi ändra våra beteenden. Ekonomi handlar inte bara om aktie- och räntefonder. Vi behöver bli bättre på att samarbeta med vår hjärna! Om vi förstår hur den fungerar blir det lättare att nå våra pengamål.
Elin Helander bytte karriär från att ha jobbat med hjärnforskning på Karolinska institutet till att arbeta med ekonomi på heltid. I nya boken som snart är ute på marknaden ger hon många bra exempel, tips och råd om hur vi ska agera för att i framtiden få råd med våra drömmar.
Tycker du att det låter intressant och vill läsa mer kan du förbeställa boken här.
Louise Svensson