Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

"I vår kultur är vi lite dåliga på att prata om att vi kommer att dö", säger Caroline Törnquist, familjerättsjurist på Nordea. Foto: iStock, Nordea

Maria Schultz

Döstäda ekonomin – så funkar det

Har du stenkoll på ekonomin? Eller är det mest en enda stor röra? Oavsett utgångsläge kan ekonomisk döstädning vara ett bra sätt att tänka igenom hur du vill att det ska bli efter din död.   

Att döstäda kanske låter tråkigt, men handlar egentligen om omtanke om de vi älskar. Den dagen vi lämnar behöver de som står oss nära ta tag i många praktiska saker, samtidigt som de går igenom en sorg. Då kan det vara till stor hjälp att ha ordning och reda på ekonomin.

– I vår kultur är vi lite dåliga på att prata om att vi kommer att dö. Det gör också att många har dålig koll på vad som gäller, och inte planerar i tid. Att döstäda innebär helt enkelt att man tar reda på vad man äger, vem man vill ska ärva och sedan ser till att skriva ner och organisera allt så att de som är kvar förstår din önskan, säger Caroline Törnquist, familjerättsjurist på Nordea.

Bankkonton, försäkringar och ägodelar

Behoven av att döstäda ser lite olika ut från person till person. Någon behöver kanske framförallt rensa ut garderoben, andra har samlat vinden full med saker. Men alla har en ekonomi att rensa i. Och det behöver inte vara krångligt eller komplicerat.

Fundera över vad du äger och skriv ner allt på en lista. En kontoförteckning innehållande de banker och konton som du har pengar på. Glöm inte försäkringar och försök också ta reda på vad som händer med försäkringen om du dör. Reglerna varierar och ibland kan du ändra så att den du vill ska få ta del av försäkringen står som förmånstagare.

­En sak som ofta missas är värdefulla ägodelar, alltså fysiska saker som du äger. Vissa börjar ge bort saker innan de dött, då är det viktigt att komma ihåg att en gåva är ett förskott på arvet om den ges till bröstarvingar, alltså barn. Om du tror att något är värdefullt, kan du se till att göra en värdering så att du får koll på vad de olika sakerna är värda.

– Något som kan vara värdefullt är att du skriver ner lite information om de saker som du vill att någon ska ta över. Kanske är det ett smycke du fått av din mormor, en fåtölj som din farfar tillverkat eller en tavla föreställande en gammal släkting. Det är sånt som kan vara lätt att glömma om det inte finns nedskrivet, säger Caroline Törnquist.

Ta tag i döstädningen i tid

Man behöver inte vara gammal eller sjuk för att döstäda. Det är bättre att göra det tidigt än att missa chansen att ordna saker i tid. En bonus är också att det kan vara skönt även här och nu att få ordning på ekonomin.

Att samla och rensa bland gamla kvitton, lönespecar eller hyresinbetalningar kan vara befriande skönt, och det är ju ett skäl så gott som något.

Tänk på det här när du döstädar ekonomin:

  • Du behöver inte göra allt på en och samma gång. Ta lite i taget så känns det lättare.
  • Börja med grovsorteringen – vad ska sparas och vad kan slängas?
  • Överväg att skriva ett testamente – och fundera över var du ska förvara det.
  • Lista alla prenumerationer, abonnemang och medlemskap så att det är lätt att överblicka.
  • Lista också alla bankkonton, lån, autogiron och försäkringar.
  • Om du vill kan du försöka att förklara i ord hur du vill att dina ägodelar ska fördelas. Det kan underlätta för dina släktingar.

Relaterade ämnen