Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

För den som förlorar en partner eller förälder kan den ekonomiska situationen efter dödsfallet bli tuff. Då är det bra att känna till att det finns ett skydd i den allmänna pensionen. Foto: Pikwizard.com

Maria Schultz

Efterlevandepension – stödet som många glömmer

Vad som än händer i livet är det skönt att slippa oroa sig för ekonomin. Ett skydd inom den allmänna pensionen som många kanske inte känner till kallas för efterlevandepension. Det kan göra stor skillnad för den som precis förlorat en familjemedlem.

För den som förlorar en partner eller förälder kan den ekonomiska situationen efter dödsfallet bli tuff. Att plötsligt bara ha en inkomst varje månad trots att många av utgifterna kanske är lika höga som tidigare kräver en omställning. Då är det bra att känna till att det finns ett skydd i den allmänna pensionen vid sådana här situationer. Det skyddet kallas efterlevandepension.

För barn som förlorar en förälder kallas det stöd man får genom efterlevandepensionen för barnpension. Det är ett slags stöd för att ersätta den försörjning som föräldern bidragit med till barnet. Är du vuxen och försörjer dig själv har du alltså inte rätt till barnpension. Men för den som är under 18 år, eller mellan 18–20 år gammal och uppfyller vissa villkor kan barnpension vara ett alternativ.

Omställningspension ersätter den tidigare änkepensionen

I det fall det är en partner som gått bort kallas stödet för omställningspension. Omställningspensionen ersätter det som tidigare kallades änkepension. Änkepensionen avskaffades egentligen 1990, men om du är kvinna och född tidigare än 1944 samt varit gift med din man innan 1990 kan du i vissa fall ändå ha rätt till änkepension.

Men för de allra flesta är det alltså omställningspension som gäller vid ett dödsfall. Omställningspensionen är, som namnet indikerar, ett ekonomiskt stöd som betalas ut för att den efterlevande ska kunna ställa om till en ny ekonomisk verklighet. Stödet betalas ut i ett år men i vissa fall kan du också få förlängd omställningspension.

Det kan vara lite klurigt att räkna ut hur mycket du får i stöd. Beräkningen görs utifrån den avlidnes framtida pension. Summan delas sedan med ett delningstal som gäller för dödsfallsåret. Om summan blir låg – eller om du inte får någon omställningspension alls – kan du ha rätt att få garantipension till omställningspensionen.

Omställningspensionen betalas ut i högst ett år och du kan få det fram till den månad du själv fyller 65 år. Eftersom alla myndigheter i Sverige automatiskt får reda på alla dödsfall behöver du inte själv kontakta Pensionsmyndigheten och ansöka om efterlevandepension. Du kommer att få ett brev hem från Pensionsmyndigheten med information om hur mycket pengar du kommer att få ut – och under hur lång tid stödet betalas ut.

Kom ihåg det här om din partner gått bort:

 – Du ska vara under 65 år för att ha rätt till omställningspension och stödet betalas ut under högst 12 månader.

– På sajten efterlevandeguiden.se har svenska myndigheter samlat information relevant för dig som har förlorat en närstående.

– Utöver skyddet i den allmänna pensionen kan du även ha rätt till ersättning från bland annat försäkringskassan och tjänstepensionsbolag. Kontakta de organisationerna och företagen direkt för att kolla vad som gäller.