Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Efterlevandeskydd – en trygg affär?

Igår skrev vi om efterlevandeguiden.se, ett digitalt stöd som ska underlätta för den som förlorat någon nära. Guiden behandlar bland annat vad man har rätt till för ekonomisk ersättning när en inkomst i familjen försvinner. Efterlevandepension, efterlevandeskydd och ekonomiskt skydd från Pensionsmyndigheten tas upp.

När det gäller premiepensionen kan man teckna ett efterlevandeskydd hos Pensionsmyndigheten i samband med att man börjar ta ut sin pension.

Viktigt att veta är att om man tecknar ett efterlevandeskydd så blir pensionen lägre på grund av att pengarna förväntas betalas ut under en längre tid. Idag är medelbeloppet för de som får ut efterlevandeskydd från premiepensionen cirka 170 kronor i månaden.

Det är också bra att känna till att om man väljer att teckna efterlevandeskydd så går det inte att ångra sig. Dock upphör skyddet vid skilsmässa eller förändrat samboförhållande, vilket man själv behöver anmäla till Pensionsmyndigheten. Mer information finns hos Pensionsmyndigheten.

Att beloppet som betalas ut inte är mer än 170 kr i månaden beror på att de som är pensionärer idag inte har hunnit tjäna in så mycket pensionsrätt till premiepensionen. Via länken ovan kan du se hur premiepensionen påverkas med efterlevandeskydd.

Är familjen helt beroende av ens inkomster så kan det förmodligen vara mer fördelaktigt att teckna en livförsäkring som täcker hela ekonomin och inte bara premiepensionen.

Många pensionsrådgivare erbjuder efterlevandeskydd inkluderat i avgiften för sin rådgivningstjänst. Det kan liknas med en försäkringspremie som man betalar utanför premiepensionssystemet. Tyvärr är värdet i många fall lågt i förhållande till kostnaden man betalar för tjänsten.

Efterlevandeskydd kan kännas som en trygg affär. Det är det sällan. Inte om målet är att få en bra pension.