Tre amerikanska forskare tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2022: Ben S Bernanke, Douglas W Diamond och Philip H Dybvig. De vinner för sin forskning av banker och finanskriser. Roine Vestman, docent i nationalekonomi som även sitter i AP7:s styrelse, kommenterar vinnarna.
– Det är jättestora namn och de har säkert varit i fråga ganska länge. Lågoddsare och favoriter helt enkelt, kommenterar Roine Vestman, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid Swedish House of Finance som sitter i AP7:s styrelse.
Vinnartrions forskning visar bland annat varför det är så viktigt att undvika att banker kollapsar.
– De har alla tre fått oss att tänka till kring finanskriser. Diamond och Dybvig har utvecklat en teori varför banker är instabila och kan drabbas av finansieringsproblem, likt det vi såg vid finanskrisen 2007-2009. Deras bidrag är teoribildning vid så kallade “bank runs” – när sparare eller investerare tar ut sina pengar av rädsla, säger Roine Vestman.
Bernanke visade i sin forskning 1983 en omtolkning av förloppet under depressionen på 1930-talet.
– Den traditionella synen var att bankerna gick under för att depressionen skedde, men han gjorde en omtolkning som visade att anledningen till att depressionen blev så djup, var för att bankerna tilläts gå under. Det har blivit en standardtolkning för hur man idag ska se på depressionen, säger Roine Vestman.
Enligt Vestman var sedan Bernanke rätt person på rätt plats när han som centralbankschef i USA förstod hur pass kraftigt den amerikanska centralbanken var tvungen att gå in och stötta banker vid finanskris.
Hur väl rustade är vi för finanskriser idag?
– Vi har idag stramat upp regleringen av finanssektorn och kanske framför allt infört fler regleringar för att motverka att finansiella institut har för mycket kortsiktig finansiering, säger Roine Vestman.
Var det rätt vinnare i år?
– Ja, det var det. Dessutom har jag Bernankes böcker signerade. Han var i Sverige vid en konferens 2018.
Trevlig?
– Ja då, han är en potentat. Påpassad.