Pensionsåldern är en het potatis och frågan om en högre pensionsålder väcker motstånd hos många. I Sverige har vi ingen fast pensionsålder. Idag är det möjligt att ta ut den intjänade pensionen från 61 års ålder och alla har rätt att arbeta kvar tills de fyllt 67 år.
Under förra året kom ett förslag från Pensionsåldersutredningen att uppjustera pensionsåldersgränserna från 61 till 62 år respektive från 67 till 69 år.
Pensionsgruppen har nu valt att inte lägga fram ett förslag om att höja åldersgränserna, utan istället ska staten och arbetsmarknadens parter diskutera vad som krävs för att svenskarna ska kunna vara kvar i arbetslivet längre.
Maria Croft säger i sin analys i DN idag att höjningen av rätten att arbeta kvar till 69 års ålder blir en viktig fråga. Men det ska vara en möjlighet och inte ett tvång.
Tomas Eneroth, Socialdemokraternas representant i Pensionsgruppen, vill se åtgärder som förbättrar arbetsmiljön för äldre så att de över huvud taget orkar arbeta längre. Han säger också att det inte är en prioriterad fråga att höja pensionsgränsen.
Det kan vara bra att ha med sig i debatten och när man som äldre närmar sig pensionen. Ett längre arbetsliv ger en högre pension. Men precis som vi bloggade om i början av veckan så handlar det om vad man vill göra som pensionär och vad man vill att pengarna ska räcka till.
Om du påverkas av rådande pensionstryck och känner viss oro för att du inte är tillräckligt insatt i din framtida pension, rekommenderar jag Maria Eklunds artikel. Den är lättläst och fylld med bra tips vad du ska tänka på. Den innehåller även några bra länktips för dig som vill se över din pension.
Maria Eklund arbetar på minpension.se. Här är några av hennes länktips.
Collectum för privatanställda tjänstemän
Fora för privatanställda arbetare
SPV för statligt anställda
KPA eller Skandikon för kommunalt anställda
Om du är lite nyfiken på fonder och gillar att fixa och trixa själv kan ett bra stöd vara:
Fondkollen, finns också som app.
Om du har en aktiv ITP tjänstepension kan du få hjälp via:
PTK:s rådgivningstjänst. Rådgivningstjänsten visar också hur mycket sjuk- och efterlevandeskydd du har.
Om du inte vill göra något val för din premiepension är det AP7 Såfa som gäller.
Louise Svensson