Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Karin Winroth, Anna Hegestrand och Jacob Liebermann

Maria Schultz

Experterna om det ekonomiska året 2022

2022 är här och med det känslan av nystart och planer för den privatekonomiska framtiden. Men hur kommer det att bli – egentligen? Vi frågade fyra experter om vad de tror om framtiden. 

Karin Winroth, docent och lektor i företagsekonomi vid Södertörns högskola:

Dagens kultur fokuserar mycket på konsumtion. Vi lever i ett kontinuerligt uppmanande att köpa nya produkter inom allt från skönhet, mode, teknik, träning, upplevelser till heminredning. Genom influencers, reklam, filmer, sociala medier och magasin får vi tips om vad vi behöver köpa och göra för att vara mer “lyckade” eller framgångsrika. 

Karins tre trendspaningar inför 2022:

 

  • Mer intensiv konsumtion 

– En grupp konsumenter fortsätter eller blir än mer intensiva i sin konsumtion och iver att visa upp produkter som symboler för att de är “lyckade” och framgångsrika. Här konsumeras friskt skönhetsprodukter, resor (trots pandemi), skönhetsoperationer, kläder och teknik med mera.

 

  1. Digital handel intensifieras 

– Detta i takt med att kunder blir alltmer vana att handla på nätet. Att det medför stora kostnader och påfrestningar på miljön försöker man se mellan fingrarna med. 

 

  1. Mer miljömedvetna medborgare

– Andra grupper av konsumenter har blivit mer miljömedvetna och försöker aktivt att begränsa konsumtion av till exempel kläder och teknik. Istället fokuserar denna grupp på att handla second hand, närodlad mat och att ta tillvara på gratisnöjen i form av vistelser i naturen och museer. 

 

  1. Digitala livet intensifieras 

– Här märks bland annat:

  • Dataspel, som inte bara lyfter fram krisscenarier, fortsätter att introduceras som till exempel spel som handlar om relationer och äktenskap (exempelvis “It takes two” introducerat av Josef Fares bolag Hazelight Studios under 2021). 
  • Trots alla varningar fortsätter kommunikationen och livet på sociala medier alltmer att få större plats i mångas vardag. 

Tre privatekonomiska spaningar från Anna Hegestrand och Jacob Liebermann som driver Ekonomipodden Fundamentalt:

 

  • Ökat inflytande kring pension

– Vi ser möjligheten till ett ökat inflytande över sin tjänstepension med hjälp av den utökade flytträtten som infördes under 2021. Flytträtten gör det möjligt att flytta sina tjänstepensioner för att få lägre avgifter, rätt risk och bättre avkastning. Man har också infört ett avgiftstak för flytten av pension och den högsta avgiften som försäkringsbolagen får ta ut uppgår nu till 600 kronor.

 

  • Prio: Jämställd ekonomi

– Jämställdhetsfrågan är ett hett ämne inom många områden, så även privatekonomiskt. Kvinnor är duktiga på att spara pengar men sämre på att ta risk, vilket leder till förlorad avkastning. Detta kommer att vara en fortsatt prioriterad fråga i strävan efter ett ekonomiskt jämställt samhälle.

 

  • Konjunkturens påverkan

– Vi ser fortfarande ett samhälle som präglas av konsumtion men samtidigt är fondsparandet högre än någonsin. Vi har just nu den högsta inflationen sedan finanskrisen 2008 och förutsatt att konjunkturen är fortsatt stark under 2022 år ser vi ingen avmattning i varken konsumtion eller investeringar.

Tre trendspaningar kring sparande av Joakim Dahlén, ekonomisk rådgivare på Capfor:

 

  • Större medvetenhet kring avgifter

– Många människor vill spara och en del tycker det är kul även om det kan vara svårt att veta var, hur eller på vilket sätt sparandet ska ske. Många kommer till insikt med betydelsen av avgifterna vilka kan påverka avkastningen negativt.

 

  • Fler digitala placeringsverktyg

– Jag tror att vi under 2022 kommer se fler digitala placeringsverktyg och på det viset hålla nere avgifter som annars tar på ditt kapital. Vi kommer säkerligen också se fler aktörer inom finansbranschen som erbjuder en ”billig” variant för att behålla kunden inom sina egna väggar. Detta är en skyddsmekanism för att förhindra att kunden vänder sig till en annan aktör.  

 

  • Fler appar som motiverar 

– Det kommer troligen fler bolag som med hjälp av smarta, digitala plattformar skapar appar eller spel med syfte att motivera till sparande. Detta kan ske genom spelande, marknadsföring eller e-handel. Det kan finnas ett värde i att fundera kring vilka av dessa aktörer som är bra eller mindre bra för konsumenten. Vi ser säkert även mindre bra aktörer på sparfronten, liknande de vi ser som kopior till Bitcoin och andra kryptovalutor.

Relaterade ämnen