Att redan i ungdomen lägga grunden för en god ekonomi kommer att ge fler möjligheter som vuxen – och en enklare vardag här och nu. Här är experternas viktigaste privatekonomiska tips till ungdomar.
Arturo Arques, privatekonom, Swedbank
– Tre bra generella råd som gäller alla är att försöka spara först och konsumera sedan, undvika dyra konsumtionslån och se till att amortera om du lånar. Och för ungdomar finns det tre saker som kan vara bra att lära sig tidigt:
- Ha koll på din ekonomi. Ingen koll – ingen möjlighet att påverka! I dag finns det många bra appar och digitala verktyg för att få kontroll över inkomster, utgifter och sparande.
- Tänk på säkerheten. Kort, koder och personliga bankuppgifter ska aldrig lämnas ut.
- Kom igång med ett regelbundet sparande. Ju tidigare du börjar spara desto mindre belopp behöver du lägga undan. Även en mindre summa kommer med tiden att växa till ett betydande belopp.
Sofia Tyréus, projektledare privatekonomisk utbildning, Finansinspektionen
-
Har du rätt kunskaper? Inför varje förändring i ditt liv kan du behöva fylla på med ny kunskap. Ska du flytta hemifrån, bli sambo, börja studera eller har fått ditt första jobb? Ta reda på vad du behöver veta och hur du ska göra för att anpassa din ekonomi till dina nya förutsättningar.
- Läs på, jämför och viktigast – se till att du förstår. Det gäller allt från till exempel pris och konsekvenser av att låna pengar till vad din hemförsäkring kostar och vad den innehåller.
- Våga fråga! Det är inte tabu att prata ekonomi. Fråga gärna personer du känner och litar på om råd. Det finns också bra oberoende gratis hjälp, till exempel på sajterna hallakonsument.se eller konsumenternas.se.
Herman Strandh, verksamhetschef, Ung privatekonomi
-
Definiera vad det är du vill. Vad vill du få ut av livet? Och vad till du spara till? Cykel, bostad, resa, eller något annat? Försök bena ut vad det är du vill och sätt upp olika konton beroende på vad du sparar till så att du inte reser upp pengarna till ditt framtida boende.
- Se över din ekonomi. Hur mycket pengar kommer in varje månad (inkomster) och hur mycket pengar försvinner ut varje månad (utgifter)? Och framför allt, vad spenderar du pengar på? Ger det dig värde att lägga pengar på detta? Sätt upp en budget för att få koll på din ekonomi och ändra så att du blir nöjd.
- Börja månadsspara i aktier eller fonder. Öppna investeringssparkonto och sätt upp en automatisk överföring varje månad direkt när pengar kommer in på ditt vanliga konto. På det sättet ”betalar” du dig själv först! Resten av pengarna kan du använda till nöje men se till att prioritera dig och din framtid först. Det går att automatisera så att du automatiskt sparar i en fond varje månad. Det viktigaste är att BÖRJA. Det går jättebra att spara 100 kronor i månaden och öka på efterhand som dina inkomster blir större.