Har du svårt att hänga med i kostnadsökningarna? Att ta kontroll över sin ekonomi kan göra att du sover lugnare om natten. Sprid ut arbetet under ett år så blir det lättare att komma igång.
Var ska man börja? Det kan kännas överväldigande att ta tag i sin ekonomi. Vi läser experternas råd och det dåliga samvetet växer.
– Det viktigaste är att börja! Istället för att försöka göra allt på samma gång kan det underlätta att ta tag i en sak åt gången. Då är man liksom igång och det blir oftast mycket lättare sen att göra en sak till, och en sak till… , säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
Som ett första steg tipsar Christina om att titta på bilförsäkringen, om du har bil. Bilförsäkringen är bra att undersöka eftersom det ofta går att spara ganska mycket pengar bara genom att jämföra och byta försäkring. Har du inte bil kan en bra första grej vara att öppna ett sparkonto med bra ränta. Idag går det att få runt 4 procent i ränta med insättningsgaranti. Båda tipsen är relativt enkla och snabba och ger dig en bra start i arbetet!
Boka sedan in en sak varje månad i kalendern. Det innebär att du kommer att ta dig an tolv saker under året.
Satsa på det som ger glädje
Genom att dela upp ekonomin i olika delar kan det bli lättare att få översikt. Nödvändigheter som boende, el, försäkringar och mat kan bli en egen kategori. Saker som inte är nödvändigt men däremot trevligt att ha kan klumpas ihop i en annan grupp.
– Det finns inget rätt eller fel här utan det handlar om att förstå hur det ser ut idag, och aktivt välja att fortsätta spendera pengar på de saker som ger mest glädje. Vi vet att vi inte kan göra allt och genom att skriva ner och få en överblick blir det lättare att prioritera, säger Christina Sahlberg.
Christina tipsar också om att matkostnaderna kan vara ett område som det går att spara mycket pengar inom. Enligt matpriskollen kan en familj på fyra personer spara nästan 20 000 kronor per år bara genom att handla samma varor men i den billigaste butiken. Kombinera det med att laga storkok, ta med matlåda och handla när det är rea kan ge mycket pengar över.
– Vi människor har svårt att se hur små saker blir stora över tid. Att en lunch ute kostar runt 100 kronor är lätt att ta in – men få tänker att en lunch fem dagar i veckan blir över 25 000 kronor på ett år. Och investerar man lunchpengarna istället har man 350 000 kronor efter 10 år, eller en bra bit över miljonen på 20 år. Dom små kostnaderna är bra att dokumentera någon månad eller två, så man får svart på vitt vart alla pengar tar vägen och kan prioritera, säger Christina Sahlberg.
Balans i ekonomin ger förbättrat mående
Även om ekonomin blivit tuffare går det ändå ihop för många hushåll. Varför ska man då lägga tid på att förändra och jaga kostnader – det funkar ju? Det kanske inte känns så i stunden, men alla har mycket att vinna på att se över sin ekonomi. Att exempelvis ha en rejäl buffert, och ett löpande sparande är en fantastisk investering som lönar sig på sikt.
– Man kan se i studier att de som har en bra buffert mår bättre. Genom att du ser över din ekonomi kan du må bättre och samtidigt ha roligare för dina pengar, både idag och imorgon, säger Christina Sahlberg.
Tips på saker att göra under ditt ekonomi-år:
- Skriv ner alla utgifter under några månader för att få en bättre förståelse för var pengarna hamnar.
- Lista dina fem största utgiftsposter. Går de att förhandla, minska eller helt ta bort?
- Testa att införa köpstopp under en månad då du bara får köpa mat och andra nödvändigheter.
- Fundera över om du kan öka dina inkomster. Hyra ut en del av ditt boende, byta jobb eller sälja av saker som du har hemma.
- Prata med vänner och bekanta. Har de tips som hjälper dig framåt? Eller kan ni byta tjänster och på så sätt spara pengar? Någon kan fixa bilen, en annan kan hjälpa till med en krånglande dator…