Är sparande i aktier och fonder så där svårt och riskfyllt som det ibland kan verka? Inte alls, säger David Flatbacke-Karlsson. Han är författare till boken ”Fatta aktier” och ger här fem vanliga missförstånd om aktier.
Innan David Flatbacke-Karlsson själv kom igång med sitt aktiesparande tyckte han att det verkade ganska tråkigt, gick långsamt och var lite händelsefattigt.
– Jag har ändå haft tur som haft föräldrar som sparat i fonder åt mig och när jag fick hem fondbeskeden som yngre var det inte jättespännande läsning. Det rörde sig uppåt. Det var senare när jag hade en lärare i gymnasiet som förklarade aktier lite mer ingående som intresset växte, berättar han.
Idag är David chefredaktör för Unga Aktiesparares tidning Stock Magazine och aktuell med boken “Fatta aktier”, en lättläst bok för unga och vuxna. Både i jobbet och under bokskrivandet har han märkt att det finns en del missförstånd om aktier.
Här är fem vanliga som han ser:
Missförstånd 1: ”Det är svårt att komma igång”
– Många vågar inte ta steget till att spara i aktier och fonder för att tröskeln upplevs som så stor. Det var samma för mig. Men det behöver inte alls vara svårt att komma igång. Idag är det lättare än någonsin och det gäller bara att börja smått och testa dig fram.
Missförstånd 2: ”Du måste vara expert”
– Jag var också så övertygad om att det skulle vara svårt rent tekniskt – att hitta rätt aktie, behålla den och förstå varför den utvecklas som den gör. Men du behöver inte vara en expert kunskapsmässigt. Jag köpte mina första egna aktier när jag var runt 20 år, för sex år sedan, och trodde inte att det var för mig utan snarare en utvald skara av människor. Vilket det absolut inte är – det är för alla.
Missförstånd 3: ”Det är tråkigt med aktier”
– Du kanske känner så för att du inte kan använda pengarna direkt, de försvinner från kontot och det upplevs som tråkigt. Men här gäller det att hitta sin egen motivation och intresse. Börsen är rolig när du väl lär känna den, navigerar, tolkar och drar nytta av den. Du lär dig så otroligt mycket, blir allmänbildad, utvecklas, lär dig om ekonomi och olika spännande bolag. Du blir berikad.
Missförstånd 4: ”Du tar svängningar för personligt”
– Det är lätt att ta börsens utveckling lite för personligt, speciellt om du är ny. När det går bra känner man att det går jättebra och tvärtom, när det är röda siffror som nu känns det jättedåligt. Men det handlar om tajming och att vara medveten om att börsen går upp och ner.
Missförstånd 5: ”Det är väldigt riskfyllt”
– Många tror att investeringar i aktier och fonder är mer riskfyllt än vad det är. Det kan absolut vara det om du belånar dig eller lägger alla dina pengar på en aktie. Annars är det raka motsatsen. Om du inte investerar i fonder eller aktier blir du en förlorare över tid. Alla människor i Sverige och Norden kan med ett litet kapital och regelbundet sparande, lyckas få ihop en bra summa som kan hjälpa en – en bra bit i livet.
Fakta: Ungas aktieintresse ökar
Enligt Euroclear Sweden ökade andelen unga aktieägare från 13,3 procent till 13,5 procent i åldrarna 21-30 år under 2022.
Unga Aktiesparare har ungefär 8 500 medlemmar och är ett av Sveriges största ungdomsförbund.
Källa: Euroclear och Unga Aktiesparare