Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

För att kunna ha ett gott ekonomiskt liv som pensionär krävs det en del förarbete. Här kommer några tips från Feminvests vd Michaela Berglund.Foto: Yan Kroko/pexels, privat

Maria Schultz

Feminvest: 6 tips för ditt pensionssparande

Hur kan du påverka din pension bäst? Michaela Berglund, vd på Feminvest, Sveriges största nätverk för kvinnliga entreprenörer och investerare med närmare 30 000 medlemmar, ger här sex råd för en bättre framtida pension.

Det röda, numera digitala, pensionskuvertet har nått många svenskar den senaste tiden. Och du vet det redan säkert – för att kunna ha ett gott ekonomiskt liv som pensionär krävs det en del förarbete. Om man vill ha lite guldkant på tillvaron den dagen som man firar av arbetslivet måste man ta till en del knep.

Michaela Berglund är vd för Feminvest och tycker att vi ofta har en konstig syn på pensionen:
– Vi ser på pension som om vi ger bort våra pengar, men det är faktiskt en av få prioriteringar vi gör för att få leva ett bra liv på lång sikt. Jag önskar att vi psykologiskt vänder på resonemanget – tänk spara till din passion istället för pension!

Så, hur ska vi få mer pengar till vår framtida pens… passion? 

Michaela Berglund ger sex viktiga råd:

  • Spara så tidigt du kan

– Börja spara till pensionen tidigt och gärna mellan tre och sex procent av bruttolönen. Tjänar du exempelvis 30 000 kronor innan skatt lägger du undan 1 000-2 000 kronor i ett privat pensionssparande. Börjar du spara senare i livet är det bra att sätta undan ännu lite till. Ju förr du börjar spara, desto bättre eftersom ränta på ränta-effekten är viktig – då växer pengarna över tid. Ett annat viktigt sätt att kunna spara mer är också att löneförhandla varje år och tidigt i livet. 

 

  • Prata med din partner tidigt

– Ha en dialog med din partner om er ekonomi och pension. Om du har jobbat mer deltid, kanske tagit hand om era barn, är det viktigt att ni båda är medvetna om hur det påverkar er – gärna innan någon går ned i arbetstid. Gör det naturligt att prata om pengar, annars vet du inte vad din partner tänker. Det handlar alltid om ett givande och tagande. Är ni väldigt olika kan det vara viktigt med superkonkreta regler för er ekonomi. Viktigt också att hela tiden omvärdera vilka målsättningar ni har. Livet förändras och här skulle jag uppmuntra att vara mer flexibla. 

 

  • Säkerställ din tjänstepension

– Alla arbetsgivare har inte det. Och om du är företagare måste du själv spara in till din tjänstepension, minst fem procent av din bruttolön. Tjänstepension är en jätteviktig förhandlingsfråga som du ska ta upp redan som ung när du förhandlar din lön. I mitt bolag satte jag direkt upp pensionsspar till mina anställda. Det är så viktigt. Som anställd ska du alltid utgå från en grundnivå, men försök också förhandla upp. Samma gäller för dig som företagare – börja pensionsspara och öka successivt. Viktigast är att få in vanan direkt.

 

  • Fundera över löneväxling

– Ju närmare pension, desto mer aktuellt är det mer löneväxling. Löneväxling innebär att du byter en del av din lön mot pension. Du får alltså utbetalt mindre i lön för att spara den till pension. Att löneväxla är mest förmånligt för dig som tjänar mellan 47 000 och 48 000 kronor brutto efter avdraget varje månad. Du ska helst inte gå under den gränsen, för då kan du minska din allmänna pension och förmåner inom socialförsäkringen, som föräldra- och sjukpenning.

 

  • Tänk över dina investeringar

– Bygg en grundplatta för ditt privata pensionssparande som du tror kan hålla och ge en god avkastning på lång sikt. Det behöver nödvändigtvis inte vara högriskaktier utan även högriskfonder för att få en bra grund. Med fonder köper du expertis – att någon annan följer bolagen åt dig. Vikta mot aktiefonder om du har många år kvar till pension och när du närmar dig den kan du pyttsa över mer i räntefonder för mindre riskfyllda investeringar.

 

  •  Amortera på dina lån 

– Jag ser bostäder som en del av sparandet, eftersom det är en investering. Nu har bostadsmarknaden gått väldigt bra under många år. Du bor ofta långsiktigt, boendet kostar väldigt mycket och samtidigt är det en viss risk i den här typen av investering. För att kunna hantera att räntorna går upp, när vi är vana vid lågränteläge, är det bra att amortera. Viktigt också för att kunna förhandla till en lägre räntenivå – då kan du spara mer. Med en bostad har du en tillgång som du kan välja att bo kvar i eller sälja när det är dags att lämna arbetslivet, säger Michaela Berglund.

Följ Michaela på @miberglundTwitter och @amichaelaberglundInstagram för fler värdefulla tips!