Finland håller ett fast grepp om sin förstaplats över världens lyckligaste människor.
I onsdags släppte FN Lyckorapporten 2019 (World Happiness Report 2019) och om det är något som har ockuperat filosofer i tusentals år är det förhållandet mellan pengar och lycka.
Själva rapporten fokuserar på att mäta utifrån BNP, sociala skyddsnät, frihet, frånvaro av korruption, förväntad livslängd och generositet.
Några andra saker man fokuserat på i år är vilken påverkan konflikter och politiskt styre har, samt teknisk utveckling och sociala normer. Globalt sett ser man dock en ökad frekvens av oro, sorg och ilska.
Vid första anblicken verkar förhållandet mellan BNP per person och självrapporterad lycka oväsentlig. Om man kollar över tid så blir faktiskt inte människor nödvändigtvis lyckligare i länder som blir rikare. Tar man exempelvis Kina och Indien så har BNP per person fördubblats de senaste tio åren. Men deras lycka har gått i helt motsatta riktningar. Ja, du läste rätt. Kineserna är av någon anledning lyckligare än indierna.
Så frågan kvarstår, vad är det egentligen som gör oss lyckliga?
Kul klipp från Vice, där de försöker förstå vad det är som gör finländarna så lyckliga. I klippet känns det faktiskt tveksamt om de är så lyckliga, eller?
Happy friday!