Är det nu i höst som du ska träna dig i att förhandla? Viktigt med tanke på skenande priser och svettigt stigande räntor. Carl Fhager är bokaktuell med ”Förhandla mer! 6 steg till ett roligare och rikare liv” och ger dig här smarta tips för att kicka igång förhandlingarna.
Visst är det lätt att bara säga okej och slippa diskutera både elpris, räntor eller varför inte ett tjatigt barn som ”BARA vill padda i en kvart till”?!
Att undvika förhandling kan vara brist på ork – eller träning.
– Jag tycker att vi har många duktiga förhandlare här i Sverige, men om vi ska generalisera är många ändå rätt fega, försiktiga och har en ”jante” som sitter på axeln. Då når vi inte vår fulla förhandlingspotential, säger Carl Fhager.
Han själv är en van förhandlare. Till vardags jobbar han som advokat och redan som 29-åring hamnade han i en av de mest förhandlingsintensiva branscherna – fotbollsvärlden.
I nya boken skriver han att det kanske var då, 2004, som hans brinnande intresse för affärer, förhandlingar och mänskliga möten verkligen tog fart.
Carl tycker att det bästa sättet att träna på förhandlingar är att göra det överhuvudtaget.
– Förhandling genomsyrar så mycket i våra liv – både jobb och privatliv, men ändå pratar vi så sällan om det och tränar väldigt lite på det. Vi måste höja medvetenhetsgraden kring förhandling och se det som en interaktion mellan olika människor som kan leda till något bättre och roligare för båda parter.
Hur har förhandlingar gett dig ett roligare liv?
– Jag pratar med en massa nya människor som jag möter, vilket i sig är väldigt roligt. När du förhandlar får du också uppleva saker som går lite utanför det du normalt sett gör. När du exempelvis reser och pratar med receptionisten och får höra att sviten är nybyggd, kan det efter lite ytterligare nyfikna frågor leda till att du får testa den. Inte en livsavgörande fråga, men det gör ditt liv helt klart roligare.
Hur många sviter har du fått bo i tack vare att du börjat snacka så?
– I vart fall över tvåsiffrigt.
Hur kan ditt liv bli rikare rent ekonomiskt tack vare förhandling?
– Jag tror inte på att du strikt ska använda förhandlingsteknik för att bli rikare, men om du förhandlar bra gör du också bra affärer. Ditt företag får en bättre ekonomi och din privatekonomi likaså. Kan du förhandla dig till billigare bolån, bättre elpris eller bättre priser när du handlar saker får du över tid mer pengar.
När Carl skrev boken var vårt ekonomiska läge annorlunda än idag.
– Nu är det tyvärr på blodigt allvar. Vi har gått från ”nice to have” till ”need to have” – idag måste du ha en förmåga att våga, förbereda och genomföra en förhandling. Annars tror jag att det blir svårt för dig.
Han tycker inte att du ska förhandla i alla situationer. I mataffären kan du gott köpa din liter mjölk utan att pruta pris.
– Förhandling passar i alla situationer där du har något själv att ge. Ett vanligt misstag är att folk tror att det bara handlar om vinning för sig själv. Då blir du en oskön prutare. Tänk istället: Vad kan jag ge och vad kan jag få?
Barnen då – kanske de mest förhandlingsbenägna. Men så händer något. Plötsligt är förhandlingslustan helt borta.
När ändras deras mindset från att vilja förhandla om det mesta till knappt något?
– Jag tror att det sker när vuxenlivet kommer inpå och jantelagens våta filt lägger sig över dem. Men vi ska inspireras av barnen – av nyfikenheten och glädjen och absolut uppmuntra barns lust till förhandling. De har en kreativitet och fantasi som vi vuxna bara kan drömma om.
Fakta: Carl Fhager
Ålder: 47 år
Bor: På Donsö, i Göteborgs skärgård
Gör: Advokat, författare och driver Förhandlingspodden sedan 2016 med en ny säsong inom kort
Familj: Fru Maria, barnen Elin, 19, Alvin, 17, Hilda, 9 och Maja, 7
Intressen: ”Springer mycket och jag tränar två av mina barn i fotboll”
Känner mig som rikast: ”När jag får vara med mina fyra barn”
Senaste lyckade förhandlingen: ”Jag är just nu inne i en företagstransaktion och hade en väldigt lyckad förhandling igår – jag vågade lyssna tillräckligt länge för att förstå”
Aktuell med: Boken ”Förhandla mer! 6 steg till ett roligare och rikare liv”
Fyra ”kom ihåg” vid förhandling
- Förbered dig ordentligt
- Var generös snarare än snål
- Var transparent och framåtblickande snarare än hemlig och restriktiv
- Ha som mål att skapa nya värden tillsammans med andra
Carls förhandlingstips vid …
… hotellincheckning:
Tidigt i konversationen säger vi följande: ”Har ni fullt på hotellet ikväll?” Då får vi kanske svaret att det är många gäster, men inte helt fullt. Fortsätt då med frågan: ”Hur ser möjligheterna ut för en uppgradering?” Har du någon särskild anledning till uppgradering, som är sann och äkta, kan du addera den.
… löneförhandling:
Tänk att du förhandlar för nästa års lönesättning redan vid årets löneförhandling. Förbered dig för nästa års löneförhandling genom att ställa frågan: ”Jag har en ambition att få 55 000 kr i lön per månad. Vad ska jag göra kommande år för att komma upp i den nivån?” På det sättet kommer du att redan ett år på förhand kratta för nästa års löneförhandling.
… Blocket-affärer:
Priset på ett objekt avgörs av utbud och efterfrågan, det vill säga hur många som vill köpa objektet i fråga. Detta innebär således att om det finns en annons där objektet är felstavat kommer mycket färre personer att hitta fram till denna. Om man vill göra rejäla fynd på Blocket ska man därför testa att söka efter etablerade varumärken, men sök på en felaktig stavning såsom ”Volov” och ”Crecent” för att nämna några exempel.
Ur: ”Förhandla mer! 6 steg till ett roligare och rikare liv”