Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Fyra av tio struntar i privat pensionssparande

I förra veckan fick jag ett intressant sms från min sambos syster. Hon är dryga tjugo och funderade på att börja pensionsspara, för att ”…kunna leva som en kung när jag blir gammal!!!”. Hon undrade om det går att placera privat sparande hos oss på AP7. Detta går tyvärr inte, eftersom vi bara förvaltar premiepension, men det går ju att sätta ihop något liknade genom att kombinera olika fonder själv.

Att syrran redan börjat tänka på pensionen är såklart bra! Att börja spara i tid, oavsett om det är till pension eller något annat man vill göra, är bland de bästa råd man kan ge! Dock är det inte alla som tänker på att genom att spara en slant idag så kan man kanske leva som en kung när man går i pension.

En ny undersökning gjord av Nordea visar att fyra av tio inte har ett eget pensionssparande.

– Det är mycket oroande. Risken är att det blir en väldigt tråkig överraskning när man går i pension, och att man ställs inför en svår ekonomisk situation. Utan eget sparande blir det svårt att leva det upplevelserika liv man kanske har drömt om, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Många har också dåligt samvete över sin pension, en av fyra svarande som är i åldern 18-65 år har det. Flest kvinnor har dåligt samvete. Och de sparar också mindre än män. I genomsnitt sparar vi 2 141 kronor per månad, enligt Nordeas undersökning. Män sparar nästan dubbelt så mycket som kvinnorna.

– Det vore bra om vi kvinnor tänkte på att spara mer till oss själva, och inte bara till alla andra, säger Ingela Gabrielsson.

Nu när det orange kuvertet dimper ner i brevlådan så kan det ju vara ett bra tillfälle att ändra på detta! Här är några tips för att komma igång med ett sparande:

  1. Börja med att ta en titt på minpension.se för att se hur din pensionsprognos ser ut. Det kan vara en morot till att faktiskt komma igång, om du ser att du får för lite pension i framtiden.
  2. Sätt också mål för framtiden. Vad vill du ha din pension till? Med tydliga mål är det lättare att avsätta pengar i dag för att ha det bra i framtiden.
  3. Laborera med hur mycket mer du behöver spara för att få en bättre pension. Det går att göra på minpension.se.
  4. Bestäm dig för hur mycket du ska spara varje månad. Om du känner att den summan är lika med noll för att dina utgifter i nuläget är stora, så kör en testmånad där du direkt avsätter en summa när lönen kommer och sedan gör en budget för hur du bör hushålla med resterande pengar. Ofta går det bättre än vad du i förväg kan tro.
  5. Kör autogiro på ditt sparande – samma summa förs över från lönekontot till ditt sparkonto varje månad.
  6. Fundera över hur ditt sparande kan växa bäst. På vanliga sparkonton är räntan nästan obefintlig i dagsläget. Ska du köpa fonder eller aktier med bättre möjligheter till avkastning? Känn efter hur stort ditt intresse är och tänk på att intresset och kunskaperna alltid kan bli större. Ju mer du läser på och lär dig, desto roligare blir det.
  7. Här gäller det alltså att också bestämma sig för att ge ekonomin lite mer tid varje månad. Börja med en timma extra och se hur mycket mer du faktiskt hinner lära dig.

 

Peter Schlegel