Känner du dig förvirrad varje gång du får frågan om du vill teckna en ny försäkring? Det kan vara svårt att hänga med när nya specialförsäkringar blir allt vanligare. Så här hittar du rätt i försäkringsdjungeln.
I takt med att samhället förändras skiftar också våra behov av försäkringar. Vi har det generellt sett bättre ställt, med större värden och fler föremål som kan vara lämpliga att försäkra. Nya situationer, resor till platser långt borta och livet på nätet kan också ge upphov till ett behov av försäkringsskydd. Inte undra på att det kan kännas klurigt att förstå vilka försäkringar som är nödvändiga – och vilka vi lika gärna kan skippa.
– Visst ger förändrade vanor och livsstil nya behov av försäkringar. Samtidigt är försäkringsbolagen också kreativa och hittar på nya produkter. Det gäller att ibland vara lite kritisk och själv sätta sig in i sin situation och fundera över vilket skydd man verkligen behöver, säger Gustav Jonsson, försäkringsspecialist på Konsumenternas försäkringsbyrå som ger oberoende rådgivning till konsumenter om försäkringar.
Livet på nätet kan kräva skydd
En stor del av våra liv utspelas nu på nätet. Det gör att brottsligheten också följer med. ID-skydd är numera ofta en del av hemförsäkringen men säljs också separat som en specialförsäkring. Då är det lätt hänt att man tecknar en separat försäkring som skyddar mot ID-kapning – utan att vara medveten om att man redan är skyddad via hemförsäkringen. De som är medlemmar i vissa fackförbund, till exempel Kommunal och Handels, har automatiskt en hemförsäkring som en del av förmånerna i medlemskapet. Det är lätt att missa och därmed betala en extra hemförsäkring i onödan.
– Andra försäkringar som ökat mycket i popularitet är husdjursförsäkringar och barnförsäkringar. Många har skaffat husdjur under pandemin och veterinärvård kan innebära stora utgifter. Barnförsäkringar, som tidigare inte fanns alls, tecknas idag av över 60 procent av alla föräldrar, säger Gustav Jonsson.
Så här utvärderar du en försäkring
För att avgöra om du behöver en försäkring eller inte tipsar Gustav Jonsson om att framför allt undersöka två saker. Hur stort innehåll har försäkringen – och hur bred är försäkringen? När det kommer till innehåll innebär det att man tittar på vad som kan falla ut av försäkringen. Är det en stor summa eller enbart en liten summa som egentligen inte gör så stor skillnad? Tänk på försäkringen som ett slags katastrofskydd. Om det värsta händer, vilken hjälp får du då genom försäkringen? Om summan du får ut genom försäkringen inte alls räcker, då är det kanske läge att utvärdera om det är nödvändigt att ha kvar den.
– Bredden i försäkringen handlar om vad den täcker. En sjukförsäkring som exempelvis bara täcker en diagnos är väldigt smal medan en som täcker många olika situationer är bred. Försök att se till att dina försäkringar är så breda som möjligt, då är du skyddad i fler situationer, säger Gustav Jonsson.
FAKTA
De här försäkringarna är nödvändiga:
– Trafikförsäkring – om du har bil
– Hemförsäkring
– Barnförsäkring – om du har barn
– Reseförsäkring – om du ska vara bortrest under en längre tid
De här försäkringarna är bra att ha:
– Olycksfallsförsäkring eller sjuk- och olycksfallsförsäkring
– Inkomstförsäkring
– Sjukvårdsförsäkring
– Pensionsförsäkring (eller pensionssparande)
– Livförsäkring
– Djurförsäkring – om du har ett husdjur
De här försäkringarna är mindre viktiga:
– Produktförsäkringar
– Avbeställningsskydd via en resebyrå eller flygbolag
– Sjukförsäkringar som gäller enskilda sjukdomar
– Förlängda motorgarantier – ofta onödiga på grund av litet innehåll