Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Ta reda på om du omfattas av bostadstillägg för pensionärer, många missar det. Foto: iStock

Maria Schultz

Har du rätt till bostadstillägg för pensionärer?

Det är inte ovanligt att missa att man kvalificerar för bostadstillägg. Samtidigt tar Pensionsmyndigheten emot många ansökningar från personer som inte har rätt till stödet. Så här tar du reda på om du kan få bostadstillägg.

Omkring 290 000 svenska pensionärer får bostadstillägg i dag och den siffran har varit ungefär densamma de senaste åren. Men många missar också att ansöka. Undersökningar visar att det kan vara så många som strax över 100 000 personer som inte ansöker om bostadstillägg, trots att de har rätt till det.

– Det är vanligt att tro att man inte har rätt till bostadstillägg om man exempelvis bor i hus eller bostadsrätt, men det stämmer inte. I vissa fall kan man få bostadstillägg ändå. Bäst är att göra en preliminär beräkning på Pensionsmyndighetens hemsida. Det är ett komplext regelverk men vi hjälper gärna till att guida om man känner sig osäker, säger Sabina Masic, enhetschef för bostadstillägg på Pensionsmyndigheten.

Fler kvinnor än män

Majoriteten, eller 70 procent, av de som får bostadstillägg är kvinnor. Över 90 procent är ensamstående och de flesta bor i hyresrätt. Bostadstillägget för pensionärer är skattefritt och en del av grundskyddet i det svenska pensionssystemet. Det är till för de med låga pensioner, små tillgångar och låga inkomster. De flesta som i dag har bostadstillägg bor själva, har en bostadskostnad som överstiger 4 000 kronor, samt pension och andra inkomster under 14 000 kronor efter skatt i månaden. Av alla pengar som Pensionsmyndigheten betalar ut utgör bostadstillägget ungefär tre procent.

– Det finns några grundkrav för att få bostadstillägg. Man måste ha fyllt 65 år och bo i Sverige. Man måste också ta ut hel allmän pension inklusive hel premiepension. Gör du ansökan digitalt får du ett beslut och eventuell utbetalning snabbare, säger Sabina Masic.

Så här ansöker du

Har du låg pension och tror att du kanske kvalificerar för bostadstillägg? På Pensionsmyndighetens hemsida går det att testa genom att göra en beräkning utan att logga in. Det som påverkar bedömningen är din bostadskostnad, inkomster, tillgångar och familjesituation. Du kan högst få 6 540 kronor i månaden om du är ensamstående.

– Det är också bra att känna till att tillgångar över 100 000 kronor, eller 200 000 kronor för gifta eller sambos, påverkar storleken på bostadstillägget, säger Sabina Masic.

Vanligaste felen i ansökan:

  • Anger nettobelopp istället för bruttobelopp, exempelvis tjänstepension.
  • Anger månadsbelopp istället för årsbelopp, exempelvis tjänstepension eller utländsk pension.
  • Anger förra årets belopp istället för aktuella, exempelvis om manfortfarande arbetar lite och har lön.
  • Anger inte alla tjänstepensionsbolag som man har utbetalning från.