Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Josh Willink/Pexels

Maria Schultz

Har du skyddat familjens ekonomi om någon skulle dö?

Ett dödsfall kan förändra mycket, inte minst ekonomin. Men en ganska liten arbetsinsats idag kan göra stor skillnad om det värsta händer. Så här går du tillväga.

Att planera för det värsta tänkbara scenariot – att någon dör – står kanske inte högst upp på önskelistan för de flesta av oss. Och det är ju heller inte alla som har behov av att planera. Men för den som har barn att försörja eller en partner som är beroende av den extra inkomsten kan det göra stor skillnad att se över försäkringar och pensionsavtal.

– Tyvärr är det inte så vanligt som man kanske skulle önska att man har tänkt på det här. Överlag är folk ganska passiva och sitter kvar med det som är förvalt i de olika avtal man har. Och vad är som är förvalt varierar så man behöver aktivt gå in och se vad som gäller för en själv, säger Patrick Siegbahn, grundare av sajten Småspararguiden och författare till boken ”Mer pengar för pengarna”.

Börja med det här

För att komma igång tipsar Patrick om att gå igenom familjens situation i dag. Vad händer om ni skulle förlora en lön? Skulle den som är kvar behöva gå ner i arbetstid för att hinna ta hand om barnen? När ni fått en känsla för var ni befinner er är det dags att kontrollera vilka pusselbitar ni redan har på plats. Kanske har ni tecknat privata livförsäkringar? Och vilket stöd skulle ni kunna få från staten eller arbetsgivaren?

– Nu bör du ha en idé om vad som saknas och vad ni alltså behöver komplettera med. Ibland kan man också upptäcka att man har för mycket skydd och då kan man säga upp en försäkring för att inte betala i onödan, säger Patrick.

Vilken skillnad gör det?

För en familj med barn där den med högst lön avlider kan dödsfallet få stora ekonomiska konsekvenser. Genom att förbereda sig vill man undvika att hamna i en situation där man, mitt i den här krisen, också blir tvingad att skaffa ett billigare boende samtidigt som en begravning ska planeras och man inte har råd att vara borta från jobbet. Med en person mindre i hushållet kan det också uppstå behov av att köpa in fler tjänster för att få vardagen att gå runt.

– Behovet av att skydda sin familj kan ha ökat något eftersom storleken på våra bolån har ökat snabbare än våra inkomster. Med ett stort lån ökar ofta behovet av att skydda sina efterlevande. En sak som är positiv är att det är förhållandevis billigt att som ung och medelålders teckna efterlevandeskydd och livförsäkringar. För de med små barn finns det därför en poäng i att hellre ha lite för mycket än för lite skydd, säger Patrick Siegbahn.

Patricks tre tips

  1. Är du äldre, har en låg pensionsprognos och försörjer ingen annan? Se till att ta bort efterlevandeskydd för att få en högre pension. Det är viktigt att plocka bort skyddet innan man börjar ta ut pensionen eftersom det kan vara svårt eller omöjligt att göra ändringar i efterhand.
  2. Kontrollera vem som får ta del av pengar genom efterlevandeskyddet i ditt kollektivavtal. Det är till exempel inte alltid en sambo kan få ut pengar utan att man först skrivit ett särskilt förmånstagarförordnande.
  3. Det kan vara obehagligt att ta upp frågan om vad som händer om någon av er dör. Kanske kan ni försöka göra det trevligare genom att ta diskussionen runt en middag i lugn och ro. Bryt ned diskussionen i flera olika mindre delar för att det inte ska kännas övermäktigt.