Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: iStock, Sebastian Oddner

Maria Schultz

”Har jag råd att skilja mig?”

En skilsmässa kan kosta många tusentals kronor – och ändå är det billigare att skilja sig i Sverige än i många andra länder. Men det finns tips för att komma billigare undan.

23 647 par skiljde sig under 2021, något färre än under året innan. Många stannar också kvar i sin relation på grund av ekonomiska skäl. 

– Det ser vi ofta bland våra kunder där framför allt kvinnor inte har råd att lämna, säger Charlotte Ljung, grundare av Endbright, som hon startade efter sin egen skilsmässa för nära tio år sedan.

Hon upplevde det då som ett pussel med alla bitar som måste läggas – bitar kring juridik, ekonomi och välmående.

– Jag reflekterade över hur lite hjälp det fanns att få och det var ganska svårt att navigera. För gemene person är det mycket juridik, ett svårt språk, dyrt och inte särskilt kurerat alla gånger. Googlar du eller går online och läser i affektdrivna bloggforum eller chattrådar finns inte alltid heller den fakta som du behöver. 

Charlotte gjorde inget där och då, men tanken kring en plattform där allt viktigt kring skilsmässa var samlat, fanns med henne. 

Några år senare insåg hon att ingen ännu startat detta – så hon satsade. 

2019, i samband med pandemin, grundades Endbright och blev ganska snabbt helt digitalt. 

De är Sveriges första “Divorce Planning”-tjänst och hjälper till med helheten vid en skilsmässa eller separation.

Charlotte ser att allt fler kunder kontaktar dem inför en eventuell skilsmässa.

– Pandemin ställde saker på sin spets i relationer. Människor är idag mer medvetna kring processen i att skilja sig. Och det är en stor vinning att förbereda sig i tid. 

Charlotte ser processen som en tid före, under och efter.

– Många vet inte hur lång tid en skilsmässa tar. Det tar rätt lång tid. De flesta som passerar Endbright gör det under minst ett år om inte längre. Många underskattar efter-fasen. Då börjar en sorts efter-liv. Om du har barn, är det framför allt då mycket ekonomiskt sker och måste falla på plats.

Ser ni att vissa misstag är vanligare hos kvinnor vid separation än hos män och vice versa?

– Det är klassiskt och stereotypiskt: Många män överskattar sin ekonomiska förmåga medan kvinnor gör tvärtom, säger Charlotte.

Endbright släpper varje år en rapport om skilsmässor där årets undersökning visade att nästan hälften, 49 procent av de tillfrågade och främst kvinnor, uppger att de har en sämre ekonomisk situation efter skilsmässan.

Även om det ekonomiska självförtroendet hos många kvinnor inte alltid är tillräckligt, ser Charlotte en förändring:

– Bland våra kunder och målgrupper lider primärt kvinnor 40+ av dåligt ekonomiskt självförtroende. Den yngre generationen har en helt annat medvetenhet. Där är äktenskapsförord en hygienfaktor och inte alls lika stigmatiserat. Mest en formalitet som de behöver ha på plats. Det visar också hur mycket mer individuellt drivna vi är idag jämfört med förr då kärnfamiljen var mycket viktigare. 

Charlottes bästa tips för att jobba upp självförtroendet är att utbilda sig och för de som går i skilsmässotankar är rådet att börja förbereda sig i tid – och ta den hjälp som finns.

– En tredje part kan vara väldigt bra för att förebygga konflikter som lätt uppstår.

Fakta: Endbright

Endbright är en digital plattform som erbjuder olika nivåer av support och praktisk hjälp genom separationsprocessens alla faser. Det kan handla om juridik, ekonomi, välmående, barn- och föräldrafrågor och boendefrågor. Endbright har experter inom respektive område som hjälper kunderna.