Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Hon har huvudrollen i världsekonomin 2030

Vet du vem som är huvudrollsinnehavare i världsekonomin år 2030? Hon är optimist, feminist och bor i Vietnam.
Henrik Mitelman och Malin Lauterbach har träffat henne och många fler spännande människor i boken Framgångsresan.

Idén till boken fick Henrik Mitelman, krönikör i Dagens industri och oberoende finansanalytiker och föreläsare, i samtal med Henrik Rhenman, grundare av hälso- och sjukvårdsfonden Rhenman & Partners.

– Vi pratade om det negativa stämningsläget som råder – och detta var innan coronan. Samtidigt såg han inte det i sin bransch, hälso- och sjukvården, utan snarare en stor innovationsgrad, berättar Henrik Mitelman.

Han och fotograf Malin Lauterbach ville resa runt i världen och dokumentera framgång i text och bild. Det lyckas de verkligen med – boken ger hopp om framtiden när du läser om sju goda exempel som Vietnam, Finland, Georgien, Monaco, Okinawa i Japan, Estland och Israel.

– Urvalet är ju subjektivt såklart. Här har vi inte haft en strikt Excel-lista att förhålla oss till, utan Malin och jag har haft olika infallsvinklar och landat i dessa länder – från en ganska krass ekonomisk framgång i Monaco där de råkar ha flest miljardärer per kvadratmeter till den mycket mänskliga japanska ön Okinawa där de blir väldigt gamla.

Boken innehåller fantastiska bilder och berättelser om ekonomiska och demokratiska framsteg. Och så hoppet då – om framtiden.

– Det behöver vi. Ibland slås man av hur negativ nyhetsrapporteringen är i hela världen och tittar man på läsartoppen i olika mediehus, handlar det ofta om jordens undergång, även pre-corona. Samtidigt som det finns så mycket som bara blir bättre.

 

Henrik Mitelman, författare till Framgångsresan, var på gång med nästa bok när corona-krisen slog till. Nu får han invänta resestart. ”Nästa bok kanske får handla om vilket land som klarar återhämtning bäst. Vi lärde oss av första boken att det är rätt bra med en regering som har en affärsplan.”

Vilket land gjorde störst inverkan på dig?
– Vietnam står ut. Både Malin och jag har varit mycket i Vietnam och framtidstron är så påtaglig när människor får uppleva lite mer av frihet. Det är visserligen fortfarande en diktatur men introduktionen av marknadsekonomi för 25 år sedan har bidragit till entreprenörskap och höga ambitioner.

Henrik Mitelman föreläser regelbundet vid Handelshögskolan i Hanoi med en kopp kaffe med studenterna som betalning.

– De här personerna är så vetgiriga, vill så mycket, vill komma ut i världen, resa och lyckas.
Huvudrollsinnehavaren i världsekonomin 2030 bor alltså i Vietnam och är porträtterad i boken som Li – feminist och student vid Foreign Trade University där 70 procent är kvinnor.

– Både den här kvinnan och andra människor som jag träffat i det här projektet har påverkat oss väldigt mycket. När du hör berättelser om unga personer som kommer från fattiga förhållanden, har gjort enorma uppoffringar och som berättar med tårar i ögonen vart de är på väg och att de nu med glädje kan försörja sina föräldrar – det är känslomässigt starkt.

Vad lärde du dig mest genom arbetet med boken?
– Kanske att det vore positivt om fler länder kopierar framgång från andra platser. Det gör man ofta i näringslivet – “copy with pride”. Visst finns patent, men hittar du ett bra sätt att arbeta, såsom nya produktionskedjor, då tar du efter det. Ett bra exempel är Finland. De kommer alltid högt i olika PISA-rankningar och de spenderar mindre pengar på utbildning än vad vi gör – åk dit och kopiera!

Nu har vi inte samma möjlighet att resa och uppleva, hur betraktar du och inspireras av framgångsresor just nu?
– Ja du, jag försöker överleva (skratt). Jag upptäckte häromdagen att man som premiumkund på Expressen kan ladda ner olika resemagasin, så nu har jag läst deras reseskildringar och gått tillbaka till den världen. Senast ett reportage om en ostmarknad i Holland. Vi får drömma tillbaka och hoppas att vi besegrar det här elaka viruset snart.