Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Niklas Laninge, psykolog och chef för beteendeinsikter på PBM berättar om bruset som finns överallt omkring oss. Foto: Andrea Piacquadio, Pexels/Privat

Maria Schultz

Hört talas om brus? Felet som stör våra beslut

Hur påverkas dina beslut av om du är hungrig, stressad – eller av att det regnade på vägen till jobbet? Mänskliga beslut kan variera mycket beroende på omgivningen och den variationen kallas brus. Så här påverkar det dig.   

Tänk dig ett stort osynligt filter – eller brus – som påverkar allas vår förmåga att fatta beslut. Det bruset leder till oönskade felbedömningar. Det är forskaren och Nobelpristagaren Daniel Kahneman, som tillsammans med Olivier Sibony och Cass R. Sunstein, kartlagt och förklarar begreppet brus i boken ”Brus: det osynliga felet som stör våra bedömningar – och vad du kan göra år det”.

– Kahneman och hans kollegor har satt fingret på ett problem som påverkar våra beslut jättemycket. Och de beskriver och ramar in fenomenet på ett sätt som gör att det blir lättare för oss att prata om problemet och i förlängningen göra något åt det, säger Niklas Laninge, psykolog och chef för beteendeinsikter på PBM.

Var finns bruset?

Bruset finns överallt omkring oss. När bankmannen ska bedöma din bolåneansökan är risken stor att brus påverkar resultatet. Och handläggaren på försäkringsbolaget som ska godkänna din skadeanmälan kan mycket väl ha en dålig dag på hemmafronten som smittar av sig på din anmälan som får avslag. I alla lägen där bedömningar ska göras existerar risken att bruset kommer in och stör objektiviteten.

– Det har visat sig i många undersökningar att brus verkligen utgör ett stort problem som gör att bedömningar kan spreta åt helt olika håll på ett slumpmässigt vis. Medvetenheten kring brus är överlag också ganska låg. Det är vanligt att tänka att det är något andra organisationer är drabbade av och att man samtidigt missar det egna interna bruset, säger Niklas Laninge.

Som konsument kan det därför vara bra att vara medveten om att brusfaktorn finns – och att den kan påverka våra kontakter med banken, försäkringsbolaget och andra organisationer. Får du ett avslag på en ansökan kanske det lönar sig att gå vidare och be om en ny bedömning.

Brusinventering

Den goda nyheten är att det går att upptäcka och minimera brus. Att sätta upp riktlinjer och rutiner kring bedömningar underlättar. På arbetsplatser där man jobbar i grupper är det viktigt att varje enskild person gör en egen individuell bedömning innan man gemensamt diskuterar beslut. Det minimerar risken att ni påverkar varandra.

– Det första man kan göra i en organisation för att komma igång är en brusinventering. Då mäter man hur stort problemet är och det blir en utgångspunkt för att sedan utforma eventuella åtgärder, säger Niklas Laninge.

– Och som enskild person är det bra att vara medveten om att problemet existerar och fundera över hur ditt beslutsfattande påverkas av exempelvis väder, humör eller hunger. Kanske kan du skjuta på vissa beslut till dagar då du känner dig i balans för att få ett bättre resultat, säger Niklas Laninge.