Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Mikael Lindh Hok

Hur har AP7:s ägarstyrning utvecklats under 2022?

AP7 äger aktier i fler än 3 000 bolag världen över för totalt 900 miljarder kronor. Med så mycket pengar i så många bolag är det avgörande att bolagen utvecklas i en hållbar riktning för att kunna vara lönsamma långsiktigt. 

I vår färska års- och hållbarhetsredovisning beskriver vi hur vårt breda ägande sätter ramarna för vår ägarstyrning för att hantera olika risker kopplat till bland annat klimatförändringar, biologisk mångfald, mänskliga rättigheter och korruption.

Johan Florén, chef ESG och kommunikation och Charlotta Dawidowski Sydstrand, funktionsansvarig ESG, ger i rapporten även vår syn på hur ägarstyrningen har utvecklats under 2022 och spanar in i framtiden.

Hur har AP7:s ägarstyrning utvecklats under 2022?

– Den största genomgripande förändringen är implementeringen av vår klimathandlingsplan för att bidra till att nå nettonollutsläpp. Den innehåller en rad aktiviteter och mål som vi kommer att arbeta med många år framöver, men som vi kunde se resultatet av redan i år.

Under 2022 inledde vi även temat Universell ägarstyrning. Där undersöker vi hur vi kan utveckla och kombinera våra ägarstyrningsmetoder för att uppnå ännu mer effekt. Bland annat utvecklade vi vårt arbetssätt inom juridiska processer genom att AP7 tillsammans med flera andra pensionsfonder lämnade in en stämningsansökan mot Volkswagen.

Rättsfallet ska pröva om företaget har rätt att neka aktieägare att lägga förslag till bolagsstämman. Det är första gången tysk bolagslag prövas i den frågan och resultatet kommer att få implikationer för minoritetsägares rättigheter i Tyskland och möjligen även för andra europeiska marknader med liknande lagstiftning.

Har det skett någon metodutveckling?

– Vi utvecklar kontinuerligt våra ägarstyrningsverktyg i takt med ny kunskap och forskning och nya samarbeten och standarder på marknaden. Under året har vi skärpt våra krav på fossilbolag och svartlistar nu kolbolag som inte kan uppvisa trovärdiga omställningsplaner, samt oljebolag som inte planerar att avveckla sin oljesandsverksamhet. Vi fortsätter att lägga egna klimatförslag på bolagsstämmor och har skärpt vår röstningspolicy och röstar i ännu högre grad emot styrelseledamöter i bolag med stora utsläpp som inte hanterar sina klimatrisker.

Under 2022 lät vi för första gången göra en granskning av vår egen klimatpolicypåverkan i enlighet med den företagsstandard för ansvarsfull klimatlobbying AP7 varit med och tagit fram. Genom att själva gå igenom vår policypåverkan vill vi föregå med gott exempel och visa på en möjlig metod för organisationer att utvärdera sina medlemskap och säkra att de driver en ansvarsfull klimatlobbying.

Vad ser ni framför er för trender inom ägarstyrning det kommande året?

– Vi ser internationellt att investerare, genom nettonollmål och omställningsplaner, lägger allt större vikt vid aktivt ägande för att nå verkliga utsläppsminskningar.

Enligt Internationella energirådet, IEA, måste utsläppen halveras till år 2030. Det innebär att omställningen behöver ta fart de närmaste åren med kraftigt minskade utsläpp och flerdubblade investeringar i förnybar energi. Det betyder att investerare måste skärpa sina krav på omställningsarbetet inom bolag med stora utsläpp. Bolag som åtagit sig att nå nettonollutsläpp till år 2050 behöver även sätta trovärdiga utsläppsminskningsmål i närtid för att så snart som möjligt få ner utsläppen.

AP7 kommer under 2023 att lägga större fokus på bolagsstyrelsers ansvar för att bolagen bedriver ett hållbart företagande och ställer om sina verksamheter för att nå nettonollutsläpp. Parallellt med klimatrisker har även biologisk mångfald och naturkapital på kort tid klättrat högt upp på hållbarhetsagendan. Vi är övertygade om att den utvecklingen kommer att fortsätta under många år och att frågan integreras alltmer med klimatarbetet.

Läs hela års- och hållbarhetsredovisningen här.