Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Hur påverkas pensionen av deltidsarbete?

Jobbar du deltid? Då är det extra viktigt att tänka på pensionen. Att jobba mindre ger lägre pension. Så här funkar det.

Sommarjobbet på högstadiet, extraarbetet under studietiden och chefsjobbet mitt i karriären. Precis alla jobb du haft i ditt liv bidrar till pensionen. Att arbeta och betala skatt gör att avgifter betalas in till den allmänna pensionen. Att arbeta innebär också för 9 av 10 anställda att tjänstepension betalas in.

Eftersom allt arbete räknas kommer perioder – korta eller långa – av deltidsarbete alltid att påverka pensionen. För vissa är det ett aktivt val att gå ner i arbetstid. För andra kanske inte möjligheten att jobba heltid finns. I Sverige jobbar kvinnor mer deltid än män. Även unga och äldre har i högre utsträckning deltidsanställningar. Oavsett orsak och läge i livet gör deltidsarbete att det är viktigt att se över sin pension.

För att få maximal allmän pension under 2019 behöver du tjäna 43 309 kronor i månaden. Deltidsarbetar du men når upp till den lönen kommer du alltså ändå att maxa insättningarna till den allmänna pensionen. Tjänstepensionen däremot är ett kapitel för sig.

Deltid och tjänstepension
Den som saknar tjänstepension har i snitt ungefär 25 procent lägre pension jämfört med de som har tjänstepension. Det första du ska kolla upp är med andra ord om du har tjänstepension överhuvudtaget. Har du inte tjänstepension är det läge att börja fundera på privat sparande som kan kompensera.

För de allra flesta räcker det att veta att man har en tjänstepension. Även om villkoren kan skilja sig åt en del är det viktigaste i sammanhanget att tjänstepensionen är på plats. Vid deltidsarbete däremot kan det vara läge att undersöka vilket tjänstepensionsavtal du har – och vad som gäller i olika situationer.

Beroende på avtal varierar effekten av deltidsarbete om du exempelvis vill trappa ner på jobbet mot slutet av arbetslivet eller under småbarnsåren. Fråga på jobbet vad som gäller.

Deltid med små barn
Småbarnsåren är för många den mest hektiska perioden i livet. Heltidsjobb, vabb, aktiviteter och sömnbrist. Så mycket av allt under så kort tid. Inte konstigt att många föräldrar väljer att arbeta deltid.

När barnen är under fyra år kompenseras den förälder som tjänar minst under året med extra pensionsinsättningar till den allmänna pensionen. Det är något som regleras helt automatiskt.

Hur tjänstepensionen påverkas varierar beroende på vilket avtal du tillhör. Vissa får extra inbetalning till tjänstepensionen även vid deltid. Men det skiljer stort mellan avtalen så det enda sättet att verkligen få koll på hur din tjänstepension påverkas av att vara ledig med barnen är att fråga på jobbet vad som gäller.

Ett sätt att kompensera om den ena personen i ett par arbetat deltid länge för att exempelvis ta hand om hemmet är överföring av premiepension. En överföring begär man av Pensionsmyndigheten.

Kom ihåg det här
Att jobba mindre är något många drömmer om. Det kan ge plats för drömmar och utveckling som kanske annars inte hade hunnits med. För andra är heltid en dröm som inte alltid går att uppfylla.

Men deltid kräver lite planering. Här är en checklista över vad du ska tänka på:

– Kontrollera om du har tjänstepension.

– Fråga på jobbet hur deltiden påverkar din tjänstepensionsplan.

– Jobbar du deltid under småbarnsåren – fundera över om ni kan kompensera den som arbetar i hemmet.

– Deltidsarbete under längre perioder kan även ge sämre löneutveckling.

– Deltid i slutet av arbetslivet kan påverka tjänstepensionen mycket om du har en förmånsbestämd pension. Kontrollera detta med din arbetsgivare.

LÄS MER:

Pension vid 62 år – kan vara en fälla

Soffliggare ska ha det bästa – även inom kollektivavtalad tjänstepension

Så vill forskarna lösa pensionsgapet

Enkel väg till bra pension – så ska du tänka

Löneväxling: Hur bra är det egentligen?