Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Minpensionspodden bjöd in Agneta Claesson och Staffan Ström för att diskutera krigets påverkan på pensionen. Foto: Mathias P.R. Reding/Pexels, Pensionsmyndigheten, Pensionsbloggen

Maria Schultz

Hur påverkas pensionen av kriget i Ukraina?

Med andledning av Rysslands invasion i Ukraina så är det många som ororar sig för sina pensioner. Vad händer egentligen med vanliga svenskars ekonomi när sanktionerna slår till med full kraft och bränsle-, samt livsmedelspriserna skjuter i höjden? Och vad händer om kriget skulle komma närmare?

Exakt hur den svenska ekonomin påverkas av kriget i Ukraina är det ingen som kan förutsäga, men Sveriges finansminister Mikael Damberg sa till Ekot att mat, bensin och el kommer att öka i pris, men att han ändå tror att Sverige kommer att klara sig bra.

Några andra som har diskuterat krigets påverkan är #minpensionspodden som bjudit in Agneta Claesson, från Pensionsmyndigheten och Staffan Ström på Alecta.

Agneta Claesson berättar att man på Pensionsmyndigheten sett ökad aktivitet vad det gäller sparare som har bytt premiepension och de flesta som har bytt har gått tillbaka till Förvalet, AP7. Staffan Stöm har sett en liten ökning av folk som har hört av sig, men det har varit marginellt.

Det som både Agneta Claesson och Staffan Ström betonar är att man måste tänka långsiktigt när det gäller pensionssparande. Så det man ska fokusera på är det man själv kan påverka så som val, risk, avgifter. Det gäller oavsett var man befinner sig i livet.

Det är heller inte första gången Sverige går igenom en kris och pensionerna påverkas av olika faktorer.

– Om vi tittar på den allmänna pensionen, bottenplattan, inkomstpensionen den stora delen är inte direkt påverkad av vad som händer på börsen, det är viktigt att komma ihåg. Premiepensionen däremot följer värdeutvecklingen i de fonder som vi väljer, och då kan man hamna i en placering som blir direkt påverkad. Så där är det bra att tänka lite bredare i globala aktiefonderna. Då har du en del risk, men du är inte så nischad och samtidigt inte så sårbar, säger Agneta Claesson.

Men inkomstpensionen växer med svensk ekonomi, så skulle det bli hög arbetslöshet, eller att tillväxten hämmas så skulle det få konsekvenser även för inkomstpensionen. Men som det är idag så är det ett ordentligt överskott i inkomstpensionen – cirka 1 000 miljarder – det innebär att det krävs rätt mycket för att något ska hända.

– Men det finns anledning att vara trygg, säger Staffan Ström, på Alecta, för de som är pensionärer nu eller som kommer att bli det inom de närmaste 10-15 åren har ju i många fall förmånsbestämd pension.

Det innebär alltså att det är en pensionsmodell där pensionen är fast utlovad i förhållande till lönen. Så att den påverkas inte av svängningar i marknaden. Det som dock har hänt på senare år är att man gått över mer och mer till premiebestämd pension och då är det som så att staten och arbetsgivaren vet vad det kostar och sedan så regleras sådana här marknadshändelser i värdet på pensionerna, men även här är det som så att det har byggts upp enorma överskott de senaste åren.

– Alecta har aldrig i sin hundraåriga historia haft så stark ekonomi som de har just nu och så tror jag att det ser ut för de allra flesta pensionsbolag. Så det finns rejält med stabilitet och marginal att ta av även när det gungar till på börserna, säger Staffan Ström.

En annan sak att ha i bakhuvudet är att man ska inte ta ut alla sina pensionspengar på ett bräde. Det gäller ju även de som ska gå i pension inom kort. Det handlar om utbetalningar på 10-30 år så det kommer att hinna hända mycket längs vägen. Det gäller att tänka långsiktigt.

– Att tajma marknaden är extremt svårt, så därför är ett klassiskt expertråd att sitta still i båten – det kan kännas lite klyschigt och defensivt – men det är faktiskt ofta ett bra råd, säger Staffan Ström.

Något pensionsexperterna är överens om är att man aldrig ska lägga alla ägg i samma korg, det vill säga om det finns någon som har lagt alla sina pensionspengar i en Rysslandsfond så är det mindre kul, men så ska man absolut inte hantera sin pensionspengar utan det gäller att spida sina risker.

Många som är extra oroliga är just de som tänker gå i pension nu, de oroar sig för att pensionen ska bli en katastrof.

– Det där är en slags myt att man måste säkra alla pengar när man väl beslutar sig för att gå i pension. Många väljer ju att fortsätta att spara i fonder eller ha en ganska okej risk och sedan växer de ju till sig ändå på vägen, säger Kristina Kamp, Minpension.se.

Om kriget skulle komma till Sverige, vad händer då?

För det första så är anställda på Pensionsmyndigheten krigsplacerade så det finns beredskap och krisplaner för att lösa utbetalningar till dem som behöver det. Detsamma gäller Alecta. Det finns rutiner för alla scenarier, men man kan inte ha beredskap för allt. Det är en lång kedja som måste fungera, men både Alecta och Pensionsmyndigheten har beredskap för utbetalningar.

Lyssna på hela avsnittet av #minpensionspodden här!