Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Vad ska jag tänka på för att inte bli lurad? Och lönar det sig verkligen att jobba när jag ska betala skatt? Här är sex råd för att direkt hamna rätt i arbetslivet. Vi lyssnade in på Minpensionspodden där experter som Kristina Kamp och Titus Fridell ger sina bästa tips. Fotograf: iStock, Knut Capra Pedersen, Minpension

Maria Schultz

Hur säkrar jag pensionen när jag sommarjobbar?

När det blir sommar är det också dags för många unga att göra sin jobb-premiär. Med det kommer många frågor.
Vad ska jag tänka på för att inte bli lurad? Och lönar det sig verkligen att jobba när jag ska betala skatt? Här är sex råd för att direkt hamna rätt i arbetslivet.

Sommar, sol och lata dagar? Eller är du schemalagd på ditt allra första jobb? Det kan kännas som en djungel med OB-tid, skatt och tjänstepension redan vid första sommarjobbet. Men det är också viktigt att du är medveten om dina rättigheter och vad första jobbet faktiskt gör för din framtida pension.

I minPensionsPoddens avsnitt 222 är det passande nog fokus på studier, extrajobb och hur du tjänar in till den allmänna pensionen. Du kan lyssna på avsnittet här

Vi plockar med oss sex viktiga tips:

1 Sommarjobba – om du kan

– Sommarjobb är bra, även om du ska prioritera dina studier. Helst ska du tjäna drygt 22 000 kronor på ett år. Gör du det får du betala skatt på din inkomst. Men du betalar bara skatt på det som är över 22 000 kronor, även om du får pension på hela beloppet. Du får 18,5 procent på beloppet och alla som kan matte inser att du får mer inbetalt till din pension än vad du betalar i skatt. Ka-tjing!, säger Kristina Kamp, pensionsexpert hos minPension.

 

Åtta av tio studenter jobbar samtidigt som sina studier, berättar Titus Fridell, lärarstudent som nu är ordförande i Saco Studentråd: ”Tänk på att det finns ett fribelopp om cirka 110 000 kronor per halvår som du får tjäna utan att det påverkar ditt CSN-lån.” Foto: Knut Capra Pedersen

2 Fråga om tjänstepension

Om du har ett extrajobb eller sommarjobb med tjänstepension så sparar du också in till din framtida pension.

– Se till att du får ett jobb med kollektivavtal, för då vet man att tjänstepensionen är schysst, tipsar Titus Fridell, lärarstudent som nu är ordförande i Saco Studentråd.

3 Var medveten om när du får tjänstepension

– Jobbar du inom offentlig sektor får du tjänstepension oavsett ålder. I privat sektor finns åldersgränser för när du tjänar in till den. Om du jobbar som privatanställd arbetare, exempelvis inom bygg, är det 22 år. Som tjänsteman, exempelvis på redovisningsbyrå, är det 25 år som gäller. Det handlar inte om jättemycket pengar – det viktiga är att du har tjänstepension när du jobbar på allvar. Som företagare måste du spara till pensionen själv, säger Kristina.

4 Studera inte för länge

– Som ung har du väldigt lång tid kvar till pensionen och du kommer tjäna in tillräckligt. De allra flesta får en schysst pension. Det man ska tänka på som ung är att inte vara kvar i studier för länge eller ta lite för många sabbatsår. Börja jobba och få en examen, säger Titus.

5 Hitta ett jobb som du trivs med

“Tänk på att alla år du jobbar tjänar du in till pensionen och ju fler år du tjänar in till pensionen desto bättre är det”, säger Kristina Kamp, pensionsexpert hos minPension. Foto: Minpension

– Lönen spelar inte jättestor roll. Det är bättre att du har ett jobb som du gillar och som du orkar med. Du ska inte bli utbränd för att du jobbar för mycket. Du ska inte heller välja en utbildning där du inte får något jobb. Du ska orka hänga kvar i det där jobbet. Sikta in dig på att bli pensionär vid 69-70 år, säger Kristina.

6 Spara när du kan – det förräntar sig bra

– Det du tjänar in som ung förräntar sig väldigt bra och det är du glad för som pensionär. Ha gärna kvar ditt “snåltänk” som student och sätt löpande undan pengar till en buffert, säger Kristina.