Per Strömberg är professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och chef för Swedish House of Finance. AP7 träffade honom under en eftermiddag för att prata private equity, det vill säga investeringar utanför den noterade världen. Här kommer den första delen av intervjun med Per, del två kommer senare i veckan.
Idag förvaltas mer och mer kapital av stora institutioner såsom pensionsbolag och försäkringsbolag. Bolagen ska generera en bra och säker avkastning till spararna, vilket gör att de inte kan placera alla äggen i samma korg.
Private equity är förknippat med risk men på lång sikt är det en bra investering för AP7 och andra stora institutioner. Kan man ta en likviditetsrisk är det en smart tillgångsklass att investera i, konstaterar Per Strömberg.
Private equity-fonden är ett sätt för en institutionell investerare att delegera sitt aktiva ägande och på det sättet ändå bidra till företags utveckling. Om AP7 investerar en del av sina pengar i 50 private equity-fonder kan var och en av fonderna ta kontrollpositioner som aktiva ägare i olika företag. Varje fond är i sin tur majoritetsägare i 10-12 bolag där de sitter i styrelsen och påverkar alla beslut.
Det är en styrningsmodell som innebär både piska och morot. Den starka ägaren kan således byta ut företagsledningen om de inte levererar, men samtidigt får vd och andra chefer köpa in sig i bolaget och kan äga så mycket som 10-15 procent. Om det går bra kan det bli en otrolig finansiell utväxling för ledningen. Den som investerat en miljon kanske tjänar 20 miljoner. Men om det går åt pipan blir det en privatekonomisk smäll och man förlorar jobbet.
Per Strömberg menar att private equity-investeringar är mindre lämpliga för privata investerare, eftersom privatpersoner oftast behöver ha tillgång till sina pengar. Investeringar i private equity bygger på att man har långsiktiga relationer med fondförvaltarna. Har man inte det kanske man inte får access till de fonder man vill investera i.
Ingen vill missa de bra åren, därför kan det vara klokt för en institutionell investerare att ligga med jämn allokering över lång tid.
I sin forskning har Per Strömberg sett att private equity-fonder ofta klarar sig bättre än andra tillgångsslag i nedgångstider. De får ofta till uppgörelser med långivare och kommer snabbare ur problemen.
Trots att bolaget hamnar på obestånd är det inte ovanligt att fonden kan behålla kontrollen och i slutändan tjäna pengar på investeringen. Det tyder på att de är duktiga på att hantera höga skuldnivåer i dåliga tider, säger Per.
Per Strömberg är en framstående forskare inom finansiell ekonomi. Han tog sin civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm 1991 och doktorsexamen från Carnegie Mellon University 1997. 2005 återvände han, efter några år i USA, till Handelshögskolan i Stockholm där han 2008 utsågs till professor.