Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: iStock

Maria Schultz

Jämställd föräldraledighet lönar sig

Det är vanligtvis inte det man brukar tänka, men Länsförsäkringar har räknat på det och deras undersökning visar att man faktiskt kan tjäna tusentals kronor. Anledningen till att det lönar sig beror på tillägget av föräldralön som man får om man arbetar på en arbetsplats kollektivavtal.

Problemet ligger i en förlegad syn på föräldraledighet i många fall. Till exempel visar undersökningen att var fjärde förälder anser att det är mamman som bör vara hemma mest. Tre av fyra föräldradagar tas idag ut av mamman.

Det är givetvis många som anser att man ska dela lika, en tredjedel, men det blir oftast inte så ändå. Endast 19 procent av föräldrarna delar lika på föräldraledigheten.

– Jag tror att många par fattar beslutet utifrån att den som tjänar mest bör jobba mest. Och eftersom det oftast är kvinnor som står för den lägre inkomsten, blir det hon som är hemma mest. Det är synd för att många kanske inte tänker på att kvinnors längre frånvarande från arbetet riskerar att hämma deras karriär- och löneutveckling, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Beviset för det är att året innan ett par får barn skiljer det endast omkring 10 procent mellan mamman och pappans lön, medan det 8 år senare skiljer cirka 30 procent.

Länsförsäkringar har räknat på tre typfamiljer och ser man på till exempel första typfamiljen så tjänar de över 1 000 kronor på att dela på föräldraledigheten.

Nedan ser ni bådas lön och hur det skulle se ut när pappan tagit 2 månader jämfört med hur det skulle sett ut om han tagit 6 månaders ledigt.

Lön mamma: 25 000 kr
Lön pappa: 47 000 kr

Pappa: 2 månaderMamma: 10 månader Pappa: 6 månaderMamma: 6 månader Skillnad kr/mer i mån
618 515 kr 631 650 kr + 1 094

 

Så glöm inte att kolla upp om du föräldralön, du har nämligen rätt till det om din arbetsgivare har kollektivavtal. Föräldralönen är en extra lön från arbetsgivaren utöver den ersättning som Försäkringskassan betalar i form av föräldrapenning. Hur mycket du får ut beror på vilket kollektivavtal du omfattas av och hur länge du har varit anställd.

Underlaget i siffror

  • 23 % anser att det är naturligt att mamman är hemma mest.
  • 11 % anser att den som tjänar minst ska vara hemma mest.
  • 34 % anser att föräldrarna bör dela lika.
  • 12 % har aldrig pratat om vem som ska vara hemma.

LÄS HELA RAPPORTEN HÄR.

Relaterade ämnen