Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Jan Bolmesons tre bästa tips till ppm-spararen

Oroas du av ppm-valet? Här är tipsen som gör att du kan känna dig trygg i ditt fondval.

Jan Bolmeson driver ekonomibloggen och podcasten ”RikaTillsammans”. Han menar att de allra flesta har goda möjligheter att skapa en ekonomisk grundtrygghet och är själv passionerat intresserad av allt som har med privatekonomi att göra. Premiepensionen är en komponent i verktygslådan som ofta glöms bort. Så här tycker Jan att du ska resonera när du står i valet och kvalet om hur du ska placera pengarna.

 

  1. Vad säger forskningen?

Den kloka investeraren lär av slutsatser från forskningen. Välj fonder med låga avgifter och bortse från marknadens rörelser när du agerar. Att spara ska vara tråkigt – lite som att se färg torka.

– När det kommer till ppm-valet passar Sjunde AP-fondens ”Såfa” väl in på de kriterier som mycket forskning visat har varit framgångsrik. Därför tycker jag att det är ett klokt val. Indexfonder med låga avgifter, gärna under (0,4 %) passar bra för regelbundet långsiktigt sparande, säger Jan.

 

  1. Lyssna inte på ”experter”

Tidningarnas rubriker och expertutlåtanden får dig att känna dig osäker. Är det bäst att flytta pengarna till den där fonden som gått så bra? Och bör jag vara aktiv och byta fonder då och då? Nej – när det kommer till experters tyckande hänvisar Jan till forskningen som säger att du har större sannolikhet att få rätt genom att singla slant.

– När vi agerar utifrån känslor som rädsla eller girighet – två känslor som styr mycket av det vi gör på börsen – blir resultatet oftast inte bra. All forskning pekar på att vi ska välja fonder som är så billiga som möjligt och aldrig försöka tajma marknaden, det vill säga sälja och köpa när vi tror att det är ett bra läge. Välj istället en strategi – och håll dig till den oavsett hur börserna går. Det ger bäst resultat på lång sikt, säger Jan.

 

  1. Lär av dina misstag

Har du gjort alla de klassiska nybörjarmissarna? Grattis – då är sannolikheten stor att du fått en massa nyttiga erfarenheter och lärt dig hur du ska agera för att optimera utfallet i framtiden. De lärdomarna kommer i förlängningen göra att du blir en mycket bättre investerare – som tjänar mer pengar.

– Förmågan att lära av sina misstag är kanske den viktigaste egenskapen för den som investerar. Jag, liksom många andra, har gjort massor av fel. Det som skiljer en framgångsrik investerare från en mindre framgångsrik är hur man hanterar de misstagen. Var ärlig och utvärdera dig själv. Följer du verkligen forskningens rekommendationer eller tror du fortfarande att du är smartare än alla andra på marknaden? Håll huvudet kallt och utvärdera när något gått fel så kommer du att lära dig mycket, säger Jan.