Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Maria Schultz

Kickstarta ditt ekonomiår – 10 saker att göra direkt!

Nytt år innebär för många nya ambitioner och mål. Kanske har du satt ett ekonomiskt nyårslöfte? Oavsett löften så är ett nytt år en perfekt tid för att ta tag i din privatekonomi.

Vad kan du göra redan idag? Här kommer tio viktiga saker:

 

  • Avsätt tid

En vanlig ursäkt för att inte ha koll på sin månadsbudget, sparande, pension etc är tidsbrist. Så börja direkt med att avsätta tid, helst samma tidpunkt varje månad. Kanske två timmar första söndagen i månaden? Direkt efter att lönen har kommit in? Eller vill du hellre ha en liten stund varje vecka?

Hur mycket tid du bör lägga på din ekonomi blir tydligt vid varje gång. Men som med all träning – gå inte ut FÖR hårt så att du tappar lusten. Viktigast är – att börja!

 

 

  • Sätt en budget

Okej! Dags för strukturen. En privat budget är alltid bra att ha. Inte bara när du ska renovera eller resa bort, utan i din vardag. 

Viktiga saker att speca i en budget är:

  • Intäkter/Inkomst: Hur mycket lön har du varje månad? Andra bidrag?
  • Kostnader: Vilka kostnader är löpande och vilka är rörliga? 
  • Buffert och sparande: Har du någon buffert idag? Och har du något annat sparande?

Här bör du utgå från nuläge och först och främst se vad du vet, vad du bör veta och om din budget håller.

TIPS: Du kan göra en budget på ett vanligt papper, i ett Excelark eller i någon av alla tjänster på nätet. Konsumentverket har exempelvis en budgetkalkyl här. 

 

  • Se över din inkomst och förmåner

Nu ska du fördjupa dig lite mer i budgetens olika poster. Först inkomsten: Hur mycket har du i lön? När fick du senast en lönehöjning? När är det dags för nästa lönesamtal? Vilka andra förmåner har du i din anställning? Hur ser avsättningen ut till din tjänstepension? 

Om du inte är anställd, utan pluggar eller är arbetssökande, ser du på hur stor din a-kassa är eller studielån och -bidrag. Som arbetssökande och student är det viktigt att hela tiden ha ett mål för kommande inkomster. Utvärdera nuläge och planera för framtid.

TIPS: Varje fackförbund har checklistor och tips för vad deras medlemmar bör tänka på inför anställning. Få råd och spana in vad som gäller för just dig!

 

  • Få koll på dina kostnader

En viktig del för att få bättre ekonomi är att se över dina kostnader. Har du dålig koll på hur mycket som går åt varje månad, så se över vilka dragningar som gjorts den senaste månaden. Speca kostnaderna i olika kategorier, såsom bostad, ränta, barnomsorg, försäkringar, utemat, fritidsintressen, kläder… etc. Då ser du vilka kostnadsposter som är högst och var det finns potential att kapa. Ta också för vana att se över månad för månad för att lära dig vad du (och familjen) gör för era pengar och ha en god rutin för att betala räkningar i tid.

TIPS: Ta del av Compricers sju tips för att sänka dina kostnader och inspireras av Christina – som sparar med guldkant.

 

  • Börja spara

Om du inte har en buffert idag bör du börja bygga upp det. Experter tipsar ofta om tre månadslöner ifall något oförutsett händer. På sikt bör du också spara ytterligare – till pension. 

För dig som redan sparar är det viktigt att se över ditt sparande då och då. Hur sparar du? I fonder eller i aktier? Hur har det gått? Hur vill du investera vidare? Och vilka avgifter betalar du? Lägg gärna tid för att lära dig mer. 

Har du barn? Hur ser ditt sparande ut till dem? Om du inte har ett sparande idag – när finns det möjlighet till det?

TIPS: Läs om valet mellan ISK och kapitalförsäkring och ta del av olika spar-appar

 

  • Lär dig om din pension

Många säger sig inte förstå sig på pension. Men om du aldrig lägger tid på att försöka förstå lär du dig heller aldrig något. Med små steg framåt kommer du fatta mer. Så utgå från ditt utgångsläge och sätt mål för vad du vill kunna. 

Ett första steg för dig som aldrig satt dig in i din framtida pension är att logga in på minpension.se. Här gör du din egen pensionsprognos och under ”Allt om pension” finns toppenmaterial att hugga tag i.

TIPS: Få också en snabb genomgång hur pensionens olika delar fungerar.

 

  • Diskutera ekonomi

Både för dig som är ekonomi-novis och för dig som redan är intresserad blir det desto roligare om du har ett utbyte med andra. Är det din partner, mamma eller kompis som blir ditt bollplank vad gäller ekonomi? Tänk på att det ska vara en person som du kan vara fullt ut ärlig med och aldrig skämmas för din okunskap. Här ska du lära dig, med och av varandra!

 

  • Läs, lyssna och lär

Skaffa bra ekonomi-inspiration! Tidningar, bloggar, poddar, böcker, tv-program, forum, nyhetsbrev – det finns sjukt mycket inom området ekonomi. Hitta dina favoriter och följ dem. 

 

  • Sätt mål framåt

För att komma vidare i din privatekonomi är det också viktigt att sätta nya mål inom respektive område. 

  • Ska du växla upp tiden du lägger på din ekonomi till nästa månad/om ett halvår?
  • Hur behöver du utveckla din budget? Till när ska du göra det?
  • Hur kan du få en högre inkomst? Vad behöver du göra och till när?
  • Vilka kostnader kan du kapa redan till nästa månad? Vilka kan du jämföra och få ned ytterligare?
  • Hur mycket ska du spara nästa månad? Och hur ska du spara eller investera dessa?
  • Vad vill du lära dig om pension till nästa månad?
  • Vem ska du diskutera ekonomi med till nästa ekonomitillfälle? Vad vill du veta eller bolla?
  • Vad ska du lyssna eller läsa till nästa gång? Vad lär du dig?

 

  • Klappa dig på axeln – och avsätt tid för nästa tillfälle!

BRA! Du har börjat! Även om du inte hann med alla punkter vid första tillfället så bokar du nu in nästa tillfälle för ekonomikoll och kan ta vid då.

Tänk på att ju mer du lär dig, desto enklare och roligare blir det. Du kommer säkert hitta egna viktiga punkter att planera in vid din ekonomistund. Och kom också ihåg vitsen med att du har dessa tillfällen: Att få ett tryggare, roligare och förhoppningsvis friare liv.

TIPS: Ta också del av ett helt dagsschema för att förbättra din ekonomi.

Relaterade ämnen