Uppe i vårt kalla land är det full fart framåt efter Parisavtalet. Sverige i topp på hållbara investeringar, kunde man läsa i torsdagens DN. Bakgrunden är det årliga Global Climate 500 Index som organisationen AODP (Asset Owners Disclosure Project) gör.
På andra ställen i världen är det lite skakigare.
Donald Trump har tidigare sagt att han vill lämna Parisavtalet, men de högstämda valtalen har visat sig vara svåra att omsätta direkt i politisk handling. Till exempel misslyckade första försöket att skrota Obamacare helt.
USA:s energiminister Rick Perry sa i förra veckan att han inte kommer att föreslå presidenten att USA lämnar klimatavtalet. Perry har tidigare varit skeptisk men uppenbarligen svängt. Nu tycker han istället att USA ska stanna, men att de ska omförhandla avtalet. Vad President Trump tycker är fortfarande oklart.
Donald Trump firade i helgen sina första hundra dagar som president. Det gjorde han i Pennsylvania tillsammans med sina supportrar, i stället för att delta på The White House correspondents Dinner, vilket har väckt viss uppmärksamhet. Samtidigt protesterade tiotusentals demonstranter på Washingtons gator mot Trumps klimatpolitik.
I går nådde osäkerheten nya höjder. På en och samma dag gick president Trump ut med en inbjudan till Filippinernas president Rodrigo Duterte, ett utspel om amerikanska inbördeskriget, en utsträckt hand till Nordkoreas Kim Jong Un och en tankar på att dela upp landets storbanker, vilket medierna konkluderade som det mest bisarra dygnet någonsin för en president.
”It seems to be among the most bizarre recent 24 hours in American presidential history,” said Douglas Brinkley, a presidential historian.
Sällan har det politiska läget varit så svårt att förutse. Det är helt enkelt omöjligt att veta vart utvecklingen tar vägen, inte minst när det gäller klimatfrågorna.
Desto större anledningen för Sverige att trampa på gasen. På AP7 försöker vi ha plattan i mattan.
Johan Florén