Att priserna har ökat över hela landet är ingen nyhet, men att utgifterna mer än fördubblats på två år för flera familjer är ändå ovanligt. Det här leder till att många knäcks rent finansiellt.
Vissa familjer kommer att behöva lägga så mycket som över 20 000 kronor mer på nödvändiga utgifter i år jämfört med december för två år sedan, det enligt en beräkning från Länsförsäkringar.
Till exempel en familj i Luleå kanske la totalt 13 289 kronor totalt på boende (ränta), bensin, mat, el och julmat i december 2020. Det kan man jämföra med samma månad och familj 2022 som lägger totalt 22 672 kronor på samma saker.
– Julmånaden är traditionellt sett en dyr månad men i år blir den helt klart ännu dyrare. Planera för det och frestas inte att handla julklappar du egentligen inte har råd med. Om det blir svårt att få pengarna att räcka till, förklara gärna läget för barnen om de är tillräckligt stora och på ett sätt som gör att de inte blir alltför oroliga. Gör en budget och glöm inte att vi förmodligen har flera vintermånader kvar med högre elutgifter än normalt, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
Dessutom har julkassen i år ökat med 500 kronor och det innebär alltså en kostnad när 4 000 kronor, en prisökning på 14 procent. Lägg därtill att allt fler ser dystert på den framtida ekonomin. Det har Swedbank tagit fram i samarbete med Matpriskollen.
− Sällan eller aldrig har hushållens köpkraft fallit så mycket för så många på så kort tid. Det är tuffa tider som råder nu och det märks på hushållens konsumtionsplaner. Det kan slå hårt mot inte minst detaljhandeln som är mycket beroende av jul- och nyårshelgen, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.
Det är alltså en stor del av befolkningen som kommer att lägga betydligt mindre på både mat och dryck, samt julklappar i år. Hela 67 procent uppger att de tänker lägga upp till 3 500 kronor på mat och dryck under jul och nyår. Annat hushållen planerar att dra ner på är julklappsinköp, kläder och resor under jul- och nyårshelgerna. Totalt är det 30 procent som planerar att lägga mindre pengar på jul- och nyårsfirandet än vad de vanligtvis brukar göra.
− För den som har svårt att få budgeten att gå ihop är det viktigt att motstå frestelsen att ta lån för att finansiera en jul som den brukar vara. Men om du inte har råd nu är det förmodligen så att du inte har råd sen heller. Det gäller i stället att försöka använda de råd och tips som t ex Energimyndigheten ger om minskad elförbrukning i hemmet och att tänka knytkalas och återbruk i julklappshandeln, säger Emma Persson.
Och pessimismen bland svenskarna tycks inte ta slut här. 37 procent är övertygade om att det kommer att bli ännu sämre nästa år. Därför kan man förvänta sig ett förändrat konsumtionsbeteende.
− Det är ingen tvekan om att många hushåll nu tvingas dra åt svångremmen, säger Arturo Arques.