Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Kristina Kamp: Därför ska vi inte dela på tjänstepensionen

Sambeskattningen mellan makar avskaffades 1971. Innan dess var det ett rätt vanligt argument i många familjer att det ju var onödigt för kvinnan att arbeta, eftersom det ändå blev så mycket skatt på inkomsterna. Många kvinnor lever än idag i sviterna av detta – och har väldigt låg pension. Ibland dyker varianter på sambeskattning upp igen. Men nu handlar det om pensioner.

Kristina på bänk

Om det nu är så att kvinnor har lägre pension så skulle det förstås vara en quick fix att männen fick dela med sig av sina pensionsinkomster. I synnerhet höga tjänstepensioner kan ju göra stor skillnad.

Statistiken talar för delade pensioner. Frånskilda kvinnor får i dag de sämsta pensionerna. Många lever nog i tron att ekonomin fixar sig. Men vid skilsmässa är grundprincipen att pensionerna inte delas. Det är egentligen bara eget sparande som ingår i bodelningen – vilket kan bli ytterligare en besvikelse för kvinnor som pensionssparat för att kompensera för låg lön.

Pensioner och skilsmässa, vad ingår i bodelningen?

Inkomstpension – ingår ej

Premiepension – ingår ej

Överförd premiepension – ingår ej

Tjänstepension – ingår ej

Privat pensionsförsäkring – ingår vanligtvis

Kapitalförsäkring – ingår

Källa: Ta makten över din pension, KPA

Om äktenskapet istället avslutas med döden så är det inte mycket bättre. Änkepensionen från staten finns knappt längre och gäller i så fall bara för kvinnor under 65 år. I tjänstepensionerna finns ett visst skydd för den som varit gift med en högavlönad privatanställd tjänsteman, men inte ens där handlar det om särskilt mycket pengar.

Så om vi nu vill dela pensionerna för att jämna ut skillnaderna mellan könen, hur ska vi göra då?
Möjligheten att dela pensionen finns redan, men då gäller det premiepensionen. Det går att ge bort hela sin premiepension om man vill. Gåvan ges i förväg och bytt är bytt, även vid skilsmässa. För att inte andra sparare ska förlora på affären ”kostar” en överföring åtta procent, alltså 800 kronor för den som ger bort 10 000 kronor.

Ungefär 10 000 män ger bort sin premiepension till sin maka. Totalt finns det omkring 2,4 miljoner män som skulle ha möjlighet att göra det (kvinnor kan också ge bort sin premiepension, men de som gör det går i princip att räkna på ena handens fingrar). Frivillighetens väg verkar fungera sådär.

Tvingande åtgärder kan man förstås tänka sig. Kristdemokraterna vill att premiepensionen ska delas i familjer som har barn under tolv år. Centerkvinnorna tycker att inkomstpensionen också ska delas och att arbetsmarknadens parter ska fundera på om inte samma regler ska gälla för tjänstepensionen.

Tvångsdelad tjänstepension alltså, som en lösning på jämställdhetsproblemen. I fondsammanhang brukar man prata om hög risk och lägre risk i sparandet. Här tror jag att vi närmar oss ett riktigt högriskprojekt. Vad händer om mannen dör tidigt, får sparken, blir sjuk eller byter fru innan det kommit in tillräckligt med pengar i exfruns pensionsportfölj? Hur kul är det för mannen att ha gett bort kanske en fjärdedel av sin framtida pension när frugan plötsligt sticker med en annan, med ännu högre pension?

Pratar vi rättvisa blir det ännu knepigare. Hur rättvist är det att det är valet av man som styr vad du får i pension? Hur gör vi med de kvinnor som inte hittat någon karl?

Att dela pensionen mellan makar löser knappast de grundläggande orsakerna till att kvinnor har lägre pension. Lägre lön, mer deltid, mer oavlönat arbete i hemmet och numera även längre studietider som inte alltid betalar sig med högre lön.

Att komma med medicin för att snabbt lindra symtomen kan rentav leda till att sjukdomen förvärras. För en kvinna blir det rentav mer ekonomiskt lönsamt att hitta rätt karl med rätt pension än att kämpa för att förbättra sina egna villkor. Dejtingsajterna får kompletteras med uppgifter om de olika kandidaternas tjänstepension när de ska rankas. Sedan är det inte långt till samma diskussioner som fördes på sambeskattningens tid.

Varför ska du jobba mer lilla gumman? Du kan väl ta hand om disken idag så jobbar jag över lite istället. Sedan delar vi på min tjänstepension.

Så hur ska vi göra då, med alla kvinnor som tänkt mer på att serva sina män än på sin egen ålderdom?

Enklast är att var och en räknar ihop den oavlönade arbetstiden som bjudits på. Sätt in pengarna på en kapitalförsäkring. Dubbla summan och dela på den om äktenskapet spricker.

Alternativet kan vara ett kollektivt beslut att en del av de premier som betalas in till männens tjänstepensioner pytsas ut på kvinnorna så länge som löneskillnaderna kvarstår. Vad säger ni om det gubbar? Det skulle vara ett rätt bra incitament att ge kvinnorna högre lön.

Kristina Kamp

 

 

 

 

 

 

.